Preduzeća izvrše plaćanje 45 poreza u godini

12.03.2018. 11:30 / Izvor: Večernji List
Preduzeća izvrše plaćanje 45 poreza u godini

Koliko je administrativno kompliicirano plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini i koliko poreza poduzeća plaćaju, analizirala je Svjetska banka.

Koliko je administrativno kompliicirano plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini i koliko poreza poduzeća plaćaju, analizirala je Svjetska banka u svom dokumentu "Lakoća poslovanja" i te podatke usporedila s ostalim zemljama u svijetu.

BROJ POREZA U BIH

U prosijeku, poduzeća u BiH izvrše 45 plaćanja poreza tijekom godine 420 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,3 posto ostvarene dobiti. Globalno gledajući, Bosna i Hercegovina je na 154. mjestu od 189 ekonomija.

Od zemalja u regiji najbolje je Hrvatska, koja se nalazi na 38. mjestu, Crna Gora na 64. te Albanija na 154. mjestu. Tako se tijekom godine plaćaju sljedeći porezi: doprinosi za socijalno osiguranje zaposlenih na teret poslodavca, porez na dobit, naknade za šume, doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, naknada turističke zajednice, lokalni porez na imovinu, doprinos za zaštitu od prirodnih nepogoda, doprinos za zaštitu voda, pristojbe na istaknutu tvrtku, porez na gorivo, PDV i doprinosi za socijalno osiguranje na teret zaposlenih. Porezna politika zemlje i porezi od suštinskog su značaja jer se na taj način financiraju javne usluge, infrastruktura i usluge koje su od velike važnosti za normalno funkcionisanje gospodarstva.

Ali, visina poreznih stopa treba biti pažljivo odabrana kako bi se izbjegle zloupotrebe poreznih zakona. Prema analizama "Lakoće poslovanja", u zemljama u kojim je jako kompliciran porezni sustav s visokim porezima veliki dio ekonomskih aktivnosti se obavlja u neformalnom sektoru i poduzeća na taj način izbjegavaju plaćati porez.

OLAKŠAVANJE PODUZEĆIMA

"Lakoća poslovanja" mjeri visinu poreza i doprinosa koje poduzeće srednje veličine mora platiti na godišnjoj razini za normalno, kao i administrativne troškove prilkom plaćanja poreza i doprinosa. Ovaj indikator se mjeri na osnovi niza financijskih izvješća i pretpostavki o transakcijama u tijeku jedne godine. Podaci su dobiveni na osnovi učestalosti podnošenja naloga i plaćanja, ali i vremena potrebnog za plaćanje koje je u skladu s poreznim zakonima. Stupanj lakoće plaćanja poreza je jednostavan prosjek komponenti ovog pokazatelja: broj godišnjih plaćanja, vrijeme i ukupna porezna stopa.

Ekonomije diljem svijeta ubrzale su plaćanje poreza i olakšale poslovanje preko objedinjavanja naloga za plaćanje, smanjenjem učestalosti plaćanja i uvodenjem elektroničkog plaćanja. Mnogi su smanjili i porezne stope, a promjene su donijele konkretne rezultate. Neke ekonomije su pojednostavljivanjem plaćanja poreza i smanjenjem poreznih stopa dobile veće porezne prihode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital