Preko 80 odsto reklamacija riješeno u korist potrošača

13.11.2019. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Preko 80 odsto reklamacija riješeno u korist potrošača

Tržišna inspekcija Republike Srpske svakodnevno u redovnom nadzoru kontroliše da li se privredni subjekti pridržavaju odredbi propisa.

Po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava, republička tržišna inspekcija je za devet mjeseca 2019. godine izvršila 181 kontrolu.

Postupci koji su vršeni po reklamacijama, rješavani su na različite načine. Trgovci su potrošačima vraćali novac ili vršili zamjenu proizvoda novim. Bilo je i slučajeva gdje su zahtjevi potrošači bili neopravdani, kao što je zahtjev da Toplana popravi radijator u stambenoj jedinici potrošača.

U 129 slučajeva reklamacija je uvažena i riješena na licu mjesta, dok su u 23 kontrole inspektori rješenjem naložili trgovcu da potrošaču omogući ostvarivanje njegovih prava. U 27 slučajeva reklamacija nije bila opravdana.

Kao i prethodnih godina potrošači su se najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, telekomunikacione i komunalne usluge. Povremeno se obraćaju i potrošači sa reklamacijama usluga u turizmu, što je inspekcija takođe uspiješno rješavala.

Tržišna inspekcija Republike Srpske svakodnevno u redovnom nadzoru kontroliše da li se privredni subjekti pridržavaju odredbi propisa, kao što su: izdavanje računa, obaveza isticanje prodajnih cijena, deklarisanje proizvoda, posjedovanje garancije i tehničkog uputstva, oglašavanje proizvoda i usluga i drugo.

U ovim kontrolama inspekcija djeluje preventivno, te ukoliko uoči neku nepravilnost koja bi mogla prouzrokovati povredu prava potrošača, nalaže otklanjanje iste, te na taj način sprečava nastanak povrede prava potrošača. Na ovaj način se štite kolektivna prava potrošača.

Za devet mjeseca ove godine republička tržišna inspekcija je izvršila preko 5.600 kontrola, u kojima su u cilju otklanjanja nepravilnosti izrečene 664 upravne mjere, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 951 prekršajni nalog u vrijednosti od 589.400 KM, a nadležnim sudovima podnešeno sedam prekršajnih prijava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital