Kapital / IZVJEŠTAJI

Preko portala Posao.ba u prvoj polovini 2009. posao pronašlo oko 4700 osoba: Najtraženija zanimanja na portalu su komercijalista i menadžer

22.07.2009. 13:54 / Izvor: eKapija.ba

Procjenjuje se da je putem portala Posao.ba u prvoj polovini 2009. godine, posao pronašlo oko 4700 osoba. Tokom prvih šest mjeseci u 2009. na Posao.ba je objavljeno preko 12 hiljada biografija i više od 5800 oglasa.

Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci ove godine bila su komercijalisti, zatim menadžeri, radnici u državnoj službi, IT programeri, radnici u obrazovanju, diplomirani farmaceuti, zdravstveni radnici, inžinjeri mašinstva, administrativni radnici i računovođe.

U prvih šest mjeseci u ovoj godini najveća potražnja za radnicima zabilježena je u kategoriji Komercijala i prodaja. Ovakav trend bio je evidentan i u kategorijama Državna služba i uprava i Obrazovanje.

Međutim, prema podacima portala Posao.ba, u prvoj polovini 2009. primijetan je pad potražnje za radnicima za 16% u odnosu na isti period prošle godine. Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen dok je najizraženiji bio u mjesecu maju 2009. i to za čak 37% u odnosu na isti mjesec prošle godine, te smanjenje od 21% u odnosu na april 2009.

Što se tiče pojedinih djelatnosti, primijetan je i pad potražnje u većini kategorija. Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u kategoriji Transport i logistika, potom Građevinarstvo te Administrativne usluge.

Jedna od najtraženijih kategorija, Komercijala i prodaja, zabilježila je najveći pad također u maju 2009., i to za 66%, iako su zanimanja iz ove kategorije i dalje najtraženija.

Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Državna služba i uprava, Farmacija i biotehnologija, Bankarstvo, Zaštitarske usluge, Pravo, Zdravstvo i Dizajn.

Kategorije deficitarnih zanimanja, gdje je ponuda poslova bila velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta, bile su Zdravstvo, Biotehnologija i farmacija, Ugostitetljstvo, Zanatske usluge te Menadžement i upravljanje.

Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je potražnja za poslovima bila velika, a ponuda mala, bile su: Informatika (Hardware), Telekomunikacije, Osiguranje, Bankarstvo i Proizvodnja.

U prvih šest mjeseci ove godine na portalu Posao.ba registrovano je više biografija nego u istom periodu prošle godine – oko 12 hiljada novih biografija, dok je u 2008. taj broj iznosio 9 hiljada.

U prosjeku su poslodavci primali 29 prijava po objavljenom oglasu, s tim da su za najatraktivnije oglase i pozicije, koji su bili posebno istaknuti, poslodavci primali čak i više od 400 prijava, dok je neke pozicije koje su zahtijevale određene kvalifikacije bilo teže popuniti i posloprimci su rijetko aplicirali na te poslove (to su najčešće bili konkursi u kojima su se tražila deficitarna zanimanja, npr. 3D animator, doktori itd).

Poslodavci najčešće nisu navodili vrstu zaposlenja – u 31,1% oglasa. U 26,7% oglasa tražili su se kandidati za pripravničke poslove, što je posljedica velikog broja oglasa u kategoriji Državna služba i uprava gdje se tražio veliki broj pripravnika. Stalni posao je bio ponuđen u 20% oglasa, a rad na određeno u 13,3%. U približno jednakom broju oglasa nudili su se honorarni i sezonski poslovi – njih 4,4%.

Poslodavci su u 53,7% konkursa zahtijevali visoku stručnu spremu, što je također posljedica velikog broja oglasa u kategoriji Državna služba i uprava gdje su se uglavnom tražili pripravnici i stručni saradnici sa fakultetskom diplomom. U poređenju sa prvom polovinom 2008. godine gdje je zabilježen manji broj oglasa iz ove kategorije, u 2009. godini evidentana je povećana potražnja za radnicima sa visokom stručnom spremom. Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom traženi su u 24,1% oglasa, a oni sa nižom stručnom spremom u 9,9%. Poslodavci nisu naveli potrebno obrazovanje kandidata u 12,3% konkursa za posao.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika (49,7% oglasa), dok je poznavanje ostalih stranih jezika manje traženo. Aktivno poznavanje njemačkog jezika bilo je istaknuto u 7% oglasa, a znanje ostalih jezika u 3% oglasa.

Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istaknuli u 72,1% oglasa, dok je gotovo u svim biografijama posloprimaca navedeno posjedovanje informatičke pismenosti.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva – u 38,1% oglasa. U 19% konkursa nije bilo navedeno da li je za zaposlenje potrebno radno iskustvo, dok u 9,5% oglasa radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno. Također, u 19% oglasa za novo radno mjesto tražena je jedna godina radnog iskustva, a pet i više godina je zahtjevano u 14,3% oglasa gdje su se uglavnom tražili radnici za pozicije u međunarodnim organizacijama, konsultanti na projektima, direktori i menadžeri, te stručni saradnici u državnoj službi.

Poslodavci su u 18,3% oglasa tražili i posjedovanje vozačke dozvole, što se najčešće odnosilo na pozicije komercijaliste, unapređivača prodaje, prodajnog agenta i ostala radna mjesta koja zahtijevaju rad na terenu.

Na portalu Posao.ba u prvih šest mjeseci u 2009. godini 13% oglasa odnosilo se na poslove izvan BiH, dok je u prvoj polovini 2008. taj postotak iznosio 18,45%. Pretpostavlja se da je posljedica smanjenje potražnje bh. radnika za rad u inostranstvu zapravo ekonomska kriza, budući da se i broj sezonskih poslova u susjednim državama drastično smanjio, što je iz ovih zemalja objašnjeno recesijom, saopćeno je sa portala Posao.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital