Kapital / BH BERZE

Preuzimanje kontrolnog paketa Investiciono-komercijalne banke Zenica

19.02.2009. 10:11 / Izvor: Nezavisne novine

Slovenačka Abanka i Investicioni fond "Prevent Invest" "krivci" su za povećani promet dionicama Investiciono-komercijalne banke (IKB) Zenica u posljednje vrijeme, a što može upućivati na moguće namjere za preuzimanje kontrolnog paketa ove uspješne male lokalne banke.

Na Sarajevskoj berzi je dionicama IKB-a u posljednja dva dana obavljen promet veći od 1,5 miliona KM, a ove dionice, koje su zbog likvidnosti uvrštene i u indeks SASX-10, u žiži su u posljednjih mjesec i po.

Investitori uključeni u poslove na SASE kažu da pogled na listu dioničara IKB Zenica otkriva da najveći dioničar, koji se krije iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, prodaje dionice smanjujući svoj vlasnički udio, a vjerovatno to čine i mali dioničari kojih u ovoj banci sa usitnjenom vlasničkom strukturom ima povelik broj.

"Raiffeisen banka je u septembru prošle godine kontrolisala oko 11 posto, a sada je vlasništvo svela na sedam posto. Na drugoj strani Abanka, koje doskora nije bilo na listi deset najvećih dioničara IKB-a, sada posjeduje 4,2 posto, dok IF "Prevent Invest" u odnosu na početak decembra prošle godine, kada je imao 2,7 posto vlasništva, sada kontroliše 4,35 odsto dionica IKB-a" kaže izvor Nezavisnih novina.

Budući da su Abanka i "ASA Prevent" grupacija vlasnici "ASA Leasinga", društva koje od maja 2007. posluje u BiH, moguće je da ASA porodici, pored društava "ASA osiguranje" i "ASA Finance" žele pridodati i banku akvizicijom zeničke IKB.

"Cijena dionica je trenutno prihvatljiva za kupnju. Sve upućuje na namjere "Preventa" i Abanke da preuzmu zeničku banku ili postanu njen partner kao značajniji dioničar. Vrijeme će pokazati šta je tačno po srijedi", kazao je izvor.

IKB Zenica razvila je poslovnu mrežu u Zeničko-dobojskom kantonu, a mimo tog kantona posluje i u Busovači i Sarajevu. U prvom polugodištu lani ostvarila je dobit od 2,4 miliona, dok je u 2007. godini zarada iznosila 3,4 miliona KM.

Britanski časopis "Finance Central Europe" proglasio je ovu banku najboljom malom bankom u BiH za 2008. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital