Kapital / IZVJEŠTAJI

Prihod od turizma težak milijardu KM

24.03.2014. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine

Prihod od turizma u BiH za prošlu godinu "težak" je oko milijardu maraka, procjenjuju turistički radnici.

Iako će precizan iznos biti izračunat tek u narednim sedmicama, očekuje se da će on dostići brojku od deset cifara, jer su, po zvaničnim podacima, turisti u BiH, za devet mjeseci 2013, potrošili 806,5 miliona KM.

Naravno, ovdje nije riječ o čistoj dobiti, jer je potrebno oduzeti rashode, a još se niko ne usuđuje podvući crtu i saopštiti koliko je novca zarađeno.

Međutim, kada se u obzir uzme činjenica da su marže u turizmu "masne", može se zaključiti da BiH i te kako može računati na solidan profit od ove privredne grane.

"Sigurno je da su prihodi od turizma u BiH u proteklom periodu značajno uticali na ukupnu ekonomiju zemlje. Takođe, treba naglasiti da veliki dio prihoda od turizma nije prikazan kroz legalne novačane tokove i zbog toga je teško govoriti o stvarnim efektima turizma na privredni život zemlje", pojašnjava Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Dodaje da je privatni sektor prepoznao turizam kao privrednu granu iz koje se ulaganja najbrže vraćaju i gdje se najbrže ostvaruje profit.

"Otuda imamo pravu epidemiju pokretanja porodičnog biznisa upravo u ovoj grani privrede", naglašava Hadžiefendić-Mešićeva.

Iz Turističke organizacije RS (TO RS) kažu da je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u grupama usluga kao što su prodaja hrane, pića i napitaka, kao i usluga smještaja i slično, tokom prošle godine ostvaren promet od oko 118,6 miliona maraka.

"Za istu grupu usluga tokom 2012. godine ostvaren je promet od oko 111,5 miliona maraka, iz čega se može vidjeti povećanje prihoda u ugostiteljstvu i turizmu od šest odsto tokom 2013. godine u odnosu na prethodnu godinu", podvlače iz TO RS.

Raduje turističke radnike u RS što je, kako ističu, posljednjih nekoliko godina zabilježen konstantan porast broja dolazaka i noćenja turista u RS.

"To je veoma pozitivno, a svakako da mi očekujemo da se ovakav trend nastavi i u narednom periodu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani je RS posjetilo 256.277 turista, koji su zabilježili 670.231 noćenje, što je 6,2 odsto više dolazaka i 6,4 odsto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu", naglašavaju iz TO RS.

Marija Knežević, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka, kaže da je turizam najperspektivnija grana privrede kod nas i u regionu.

Ona ističe da je riječ o jedinoj privrednoj grani koja stalno pokazuje rast u posljednjih 100 godina.

"Mi imamo izuzetne predispozicije za razvoj najnovijih oblika turizma, kao što su seoski, pošto imamo obilje netaknute prirode, avanturizam na vodama, planinski, te agroturizam, gdje, na primjer, spadaju potraga za zdravom hranom, čistom vodom, mirom i tišinom", ističe Kneževićeva.

Dodaje da predispozicije imamo i za razvoj hodočasničkog turizma, s obzirom na raznovrsnost religija, običaja i istorije.

"Ali, te predispozicije treba pretvoriti u turističke proizvode, jer se na turističkom tržištu prodaju proizvodi koji imaju svoju cijenu", pojašnjava Kneževićeva.

Turistički radnici smatraju da su za veći prihod od turizma u BiH neophodna značajna, velika ulaganja, najprije države u ukupnu, pa i turističku infrastrukturu. Potrebni su, ističu turistički radnici, i politički ambijent i adekvatna zakonska regulativa, koji bi otvorili vrata krupnim inostranim investicijama.

"Neophodno je i uvođenje u sistem svih segmenata turističke ponude, koji su trenutno u sivoj zoni", ističu stručnjaci.

Najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da su u januaru turisti ostvarili 37.221 posjetu, te 79.897 noćenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital