Kapital / IZVJEŠTAJI

Prihodi i dobit Mercatora rastu u prvom kvartalu 2020. godine

29.05.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Prihodi od prodaje Mercator Grupe u prva tri mjeseca 2020. godine povećali su se za 10,8% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosili su dobrih 530 miliona eura. Prihodi od maloprodaje Mercator Grupe u tom periodu povećani su za 14,1%, a njegova normalizirana EBITDA (dobit prije kamate, poreza i amortizacije)  porasla je za 11,1%. Tvrtka “Poslovni sistem Mercator d.d.“, kao najveća kompanija Mercator Grupe, povećala je prihod od prodaje za 10,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prihod od maloprodaje povećan za 14,8%. U periodu od januara pa do marta 2020. godine, neto prihod Mercator Grupe iznosio je 1,1 milion eura, što je porast od 4,8 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine. U prva tri mjeseca 2020. godine tvrtka “Poslovni sistem Mercator d.d.“ zabilježila je rast neto dobiti za 36,0%, odnosno za 1,8 miliona eura, u odnosu na isti period prethodne godine.

“Pozitivni trendovi u pogledu prihoda, EBITDA (dobit prije kamate, poreza i amortizacije) i neto prihoda, rezultat su uspješnog provođenja poslovne strategije i svih 125 inicijativa našeg plana stvaranja vrijednosti koji se provode na svim tržištima poslovanja grupe. Početkom 2020. fiskalne godine uočili smo snažan trend solidnog poslovanja i profitabilnosti. Samo pravovremena i odgovorna priprema za promjene koje su uslijedile nakon proglašenja epidemije, omogućila je Mercator Grupi da održi pozitivne trendove poslovanja. Danas je Mercator konkurentna kompanija integrirana u lokalnu ponudu, što je prepoznato od strane kupaca i što se odrazilo na rast tržišnih udjela na svim tržištima poslovanja Grupe“.- naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercator Grupe. 

Bez obzira na krizu, Mercator Grupa je nastavila sve aktivnosti koje su ključne za njen daljnji i dugoročni uspješan razvoj. U tom smislu, nastavak projekta izgradnje novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani ima najveći prioritet. Mercator Grupa je također nastavila sa širenjem i nadogradnjom svoje poslovne mreže. Važno je da uspješno dovršimo prijenos dionica Mercatora na Fortenova Grupu i na taj način osiguramo stabilnog vlasnika koji će podržati Mercatorov budući rast.

Uz niz aktivnosti tokom krize, Mercator je pokazao i da je odgovoran dio društva u kojem djeluje. Odmah po proglašenju pandemije, posjetili smo preko 30 medicinskih ustanova širom Bosne i Hercegovine, i uručili više od 500 paketa. Uputili smo pomoć za socijalno ugrožene porodice na području grada Sarajeva, Timu volontera Sarajevo smo omogućili određene popuste za socijalno ugrožene, a posjetili smo i najstarije stanovnike Banja Luke sa ograničenim kretanjem, kojima smo uručili više od 500 paketa. 

“Očito je da je kompetencija za upravljanje raznim tehnološkim, komunikacijskim i prodajnim kanalima u maloprodaji postala ključni sastojak uspjeha. Ovo je jedno od najvažnijih otkrića koje je ova kriza potvrdila“, dodao je Čizmić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital