Prijedlog UKK Švicarac prihvatila trećina korisnika CHF kredita

19.11.2017. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Prijedlog UKK Švicarac prihvatila trećina korisnika CHF kredita

Addiko banka dodaje da je više od 5.000 klijenata dosad prihvatilo dobrovoljnu konverziju koju je ponudila Addiko bank.

Način konverzije CHF kredita koji predlaže UKK Švicarac i njihov predsjednik Kemal Duraković prihvatila je svega trećina aktivnih korisnika CHF kredita, klijenata Addiko Bank dd Sarajevo - saopćeno je iz Addiko banke. 

Samo 223 korisnika kredita, kako navode iz te banke, stala su iza prijedloga Udruženja "čime se i faktički pokazalo da većina korisnika CHF kredita ne podržava pravac djelovanja Udruženja, s obzirom na to da u ovom trenutku postoji 777 aktivnih kredita". 

"Iako je Addiko banka iskazala spremnost da prihvati prijedlog Udruženja za konverziju kredita, Duraković, iz njemu poznatih razloga, nije upoznao korisnike kredita s ovakvim stavom Banke, već je krenuo u blokade poslovnica, nastojeći tako sakriti neuspjeh i nedostatak podrške među korisnicima kredita", poručuju iz Addiko banke.

Ističu da je pitanje CHF kredita koje je Addiko banka naslijedila ulaskom na ovo tržište, moglo biti okončano sporazumno već krajem godine, ali, smatraju, predsjednik Udruženja Švicarac nije bio u stanju prikupiti podršku većine korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF za vlastiti prijedlog.

Addiko banka dodaje da je više od 5.000 klijenata dosad prihvatilo dobrovoljnu konverziju koju je ponudila Addiko bank, a koja je podrazumijevala otpis 30 posto duga uz konverziju kredita prema kursu koji važi na dan sklapanja konverzije, te mogućnost otpisa i 50 posto duga za socijalno najugroženije klijente.

"Iako smo u dopisu koji smo 31. oktobra 2017. poslali UKK Švicarac iskazali spremnost da produžimo rok za prikupljanje potpisa od aktivnih korisnika kredita, Duraković je odlučio sakriti naš dopis i krenuti u blokade poslovnica i neutemeljene optužbe na račun banke, nastojeći prikriti svoj neuspjeh u ovom procesu", stoji u saopćenju.

Izgovori da banka ne želi dogovor jednostavno, naglašavaju u ovoj banci, nisu istiniti.

Tvrde da predsjednik UKK Švicarac u svojim istupima svjesno prešućuje dopis koji mu je banka uputila 31. oktobra, a u kojem je navedeno da banka ne može nametati prijedlog Udruženja svim aktivnim korisnicima CHF kredita, jer ne želi odstupiti od principa dobrovoljnosti konverzije i jedinstvenog pristupa svim aktivnim klijentima, kao i u dosadašnjem periodu, te ga poziva da nastavi s prikupljanjem potpisa radi obezbjeđenja većinske podrške prijedlogu Udruženja.  

"Pravdajući nezakonite blokade poslovnica, koje su tokom proteklog vikenda rezultirale nasilnim ulaskom u poslovnicu Banke, iz UKK Švicarac navode kao jedan od razloga navodne deložacije koje banka preduzima protiv korisnika CHF kredita. Premda više od 480 aktivnih korisnika kredita nikako ne otplaćuje svoje kredite (neki čak i po nekoliko godina), Addiko banka dd Sarajevo nije ove godine realizovala nijednu deložaciju", navode iz ove banke.

U saopćenju su ustvrdili i da je tokom prethodnih blokada Udruženje, zbog nedovoljne podrške korisnika CHF kredita, angažovalo i osobe koje nisu nikada bili klijenti banke, predstavljajući ih kao navodne klijente. Predsjednik Udruženja Švicarac otišao je i korak dalje, kako navode, objavljujući oglas za zanimanje "ometač rada banke", čime je pokazao potpunu neozbiljnost, nekredibilnost ali i nemoć i nedostatak podrške korisnika za koje se navodno bori, saopćeno je iz Addiko banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital