Privreda EU raste brže od očekivanog

08.07.2021. 09:08 / Izvor: Tanjug
Privreda EU raste brže od očekivanog

U EK očekuju da će privatna potrošnja i investicije biti glavni pokretači privrednog rasta.

Posljednja ekonomska prognoza Evropske komisije previđa privredni rast u Evropskoj uniji za 4,8 posto u 2021. godini, odnosno 4,5 posto u 2022. godine.

U Briselu naglašavaju da posljednje informacije govore da će se evropska ekonomija oporaviti brže nego što se ranije predviđalo, što se vidi kao rezultat boljih od očekivanih aktivnosti u prvom kvartalu, ali i poboljšane zdravstvene situacija koja je podstakla brže ublažavanje restrikcija u drugom tromjesečju.

"Očekivanja kada je riječ o privrednom rastu u EU su podignuta u odnosu na prethodnu prognozu za 0,6 procenta u ovoj i 0, 2 u sljedećoj godini. To povećanje predviđanja od 0,6 procenata je najveće u posljednjih 10 godina, a to je zasluga oporavka", poručio je evropski komesar za ekonomiju Paulo Đentiloni.

U EK očekuju da će privatna potrošnja i investicije biti glavni pokretači privrednog rasta, podržani zapošljavanjem za koje se očekuje da će se kretati uzlaznom linijom zajedno sa ekonomskom aktivnošću u EU.

U Briselu navode da bi snažan rast glavnih trgovinskih partnera EU trebao biti od koristi za izvozu robe iz EU, dok će izvoz usluga i dalje biti pod pritiskom zbog preostalih ograničenja međunarodnog turizma

Paolo Đentiloni naglašva da je u EU više od 62 procenta odrasle populacije primilo bar jednu vakicnu, a da je 45 procenta potpuno vakcinisano.

"Zahavljujući tom progresu broj novozaraženih u Evropi stabilno je u opadanju od aprila, iako posljednje informacije pokazuju značajan porast infekcije u nekim zemljma članicama zbog delta soja koji se brže prenosi. Odobrene vakcine u EU su se pokazale efikasnim protiv novih sojeva, ali još nismo izašli iz sjenke pandemije", upozorio je Đentiloni.

On dodaje da je popuštanje restrikcija u EU bilo brže nego što je ranije predviđano i da se očekuje dalja relaksacija koja će dovesti da na snazi ostanu tek “marginalne mjere krajem 2021. i početkom 2022. godine”, 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital