Privredna komora ZDK predstavila "Analizu lokalnog tržišta rada"

29.06.2021. 15:30 / Izvor: Akta.ba
Privredna komora ZDK predstavila 'Analizu lokalnog tržišta rada'

Potencijalne koristi od predviđanja kratkoročnih i dugoročnih trendova vještina su velike, kako za pojedince, tako i za privredu.

Na osnovu metodologije koju je izradio Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja u okviru Helvetasove intervencije Unapređenje javno-privatnog dijaloga u planiranju, izradi, provođenju i evaluaciji mjera na polju razvoja vještina u formalnom i neformalnom obrazovanju u skladu s potrebama tržišta rada i zahvaljujući iskazanom interesu i uloženom trudu Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona izrađen je izvještaj u prilogu.

"Potencijalne koristi od predviđanja kratkoročnih i dugoročnih trendova vještina su velike, kako za pojedince, tako i za privredu. Sa aspekta pojedinca, navedeno će smanjiti nivo neizvjesnosti vezan za povratak obrazovanju, a iz perspektive kompanija olakšaće inicijative za obuke koje se tiču uskih grla povezanih s tržištem rada. Donosiocima mjera na polju zapošljavanja, zapošljivosti i obrazovanja pružaju informacije potrebne za iniciranje promjena u strukturi postobaveznog obrazovanja i obuke", saopćeno je. 

Fondacija Helvetas Moja budućnost nastavlja saradnju s lokalnim partnerima na ciljanom polju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital