Privredni subjekti iz prerađivačke industrije ostvarili 85 odsto ukupnog izvoza

Kapital / IZVJEŠTAJI

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije ostvarili 85 odsto ukupnog izvoza

08.02.2019. 10:23 / Izvor: SRNA

Fizički obim industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u prošloj godini rastao je po stopi od 3,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, navedeno je u informaciji Vlade RS-a o statističkim pokazateljima stanja u prerađivačkoj industriji i njihovom kretanju u prošloj godini.

U ovoj informaciji koja je usvojena na današnjoj sjednici, navodi se da su najveći rast obima proizvodnje prerađivačke industrije u posmatranom periodu, imale proizvodnja namještaja sa rastom od 6,9 odsto, proizvodnja mašina i opreme sa rastom od 20 odsto i proizvodnja pića sa rastom od sedam odsto.

Prema dostavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u prošloj godini iznosio je 56.436 i veći je za 3,7 odsto, ili za 1.996 radnika zaposlenih u odnosu na 2017. godinu, navodi se u saopštenju Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najznačajniji uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza RS-a u prošloj godini.

Prerađivačka industrija je u prošloj godini ostvarila izvoz veći za 8,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije povećan za 8,4 odsto.

U prošloj godini prerađivačka industrija ostvarila je obim spoljnotrgovinske razmjene od 7,4 milijarde KM, što je više za 8,3 odsto u odnosu 2017. godinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital