Privrednici se žale: Kamatne stope na novoodobrene kredite do 15 posto

25.05.2020. 08:21 / Izvor: RTRS
Privrednici se žale: Kamatne stope na novoodobrene kredite do 15 posto

Banke obračunavaju kamate u toku moratorija koje se kasnije morati platiti, dok novodobrene kredite daju po visokim kamatnim stopama do čak 15 posto.

Banke obračunavaju kamate u toku moratorija koje se kasnije morati platiti, dok novodobrene kredite daju po visokim kamatnim stopama do čak 15 posto, požalili su se banjalučki privrednici, javlja RTRS. 

Preduzeće Respect Plus, koje je suvlasnik banjalučke Autobuske stanice i čiji su poslovi u vezi sa prijevozom putnika, za dva kredita ima mjesečnu ratu od 85 hiljada KM, od toga 23 hiljade KM ide na kamatu, a osatak na glavnicu. Banka im je odobrila tromjesečni moratorijum, ali dio anuiteta za kamatu bit će im dodat na kreditna zaduženja. 

Privrednici kažu da je to nova kamata na odgođeno plaćanje. 

"Ovo što su oni odobrili nije moratorij, to je neki oblik grejs perioda gdje nam računaju kamatu koju ćemo naravno morati da platimo, ne sad u ovom momentu nego naknadno kad budemo počeli sa radimo. Pitanje je da li ćemo mi to uspjeti da platimo jer će to da poskupi našu otplatu kredita. Znači uz redovnu ratu i kamatu koja će dospjeti, moraćemo i da platimo i ovu kamatu koju će nam biti obračunata za period mirovanja", kaže Sladomir Đurić, vlasnik preduzeća Respect Plus. 

Dejan Mijić, direktor preduzeća Autoprevoz i predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS-a, kaže da je iznenađen kada je dobio obavještenje od banaka da će kamate biti obračunate i da će ih platiti odmah po normalizaciji rada. 

"Mislimo da je to prevelik namet", kazao je Mijić. 

U Udruženju banaka BiH kaž da su se banke odrekle zatezne ali ne i redovne kamate. 

"U moratorijumu banke neće naplaćivati kamatu, ali će obračunavati redovnu kamatu koju će kasnije pripisivati glavnom dugu, naravno u skladu s tim kako je dogovoren model otplate - da li je to produženje krajnjeg roka otplate ili će to biti sadržano u nekim drugim budućim anuitetima", pojasnio je Boško Mekinjić iz Upravnog odbora Udruženja banaka BiH. 

Privrednici se žale i na visoke kamatne stope za nove kredite.  Preduzeće Autoprevoz moralo se zadužiti da bi isplatilo plate za mart, kamata nije bila povoljna. 

"Faktički morali smo se zadužiti po kamati od gotovo 14 posto za neki vrlo mali iznos na kratak period, a za naše preduzeće to je ogromna kamata", kaže Mijić. 

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, ističe da su im se privrednici žalili da uzimaju kredite od poslovnih banaka da bi isplatili platu za mart kada im je bio zabranjen rad i da su se te kamate kretale i do 15 posto. 

U Udruženju banaka smatraju da to ne bi trebalo da bude poslovna politika banaka, posebno u vremenu vanrednih uslova. 

"Nije primjereno, posebno u ovom vremenu. Banke nemaju ni potrebu za tim povećanjem. Sve ozbiljne banke koje posluju na tržištu BiH sigurno neće posezati za tom mjerom da povećavaju u ovom momentu kamatne stope", kazao je Mekinjić. 

Prije pandemije kamatne stope bile su na istorijskom minimumu. Bankari kažu da je moguće očekivati blago povećanje kamata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital