ProCredit grupacija u 2019. ostvarila dobar rast i solidne finansijske rezultate

03.04.2020. 08:21 / Izvor: Akta.ba
ProCredit grupacija u 2019. ostvarila dobar rast i solidne finansijske rezultate

ProCredit grupacija, koja je uglavnom aktivna na području Jugoistočne i Istočne Evrope, u 2019. godini u cjelini bilježi uspješnu finansijsku godinu

ProCredit grupacija, koja je uglavnom aktivna na području Jugoistočne i Istočne Evrope, u 2019. godini u cjelini bilježi uspješnu finansijsku godinu. Rast kreditnog portfolija klijenata od 448 miliona EUR, odnosno 10,3%, bio je u skladu sa ciljevima (u 2018. godini ostvareno: 482 miliona EUR  ili  12,3%). Konsolidovani rezultat od 54,3 miliona EUR bio je na gornjoj granici prognoziranih vrijednosti i predstavlja povrat na kapital od 6,9% (u 2018. godini ostvareno: 54,5 miliona EUR / 7,6%). Troškovi nastali usljed mjera restrukturiranja planiranih početkom 2019. godine bili su u skladu sa očekivanjima i uticali su na konsolidovani rezultat.

Za ProCredit grupaciju 2019. je bila solidna godina u kojoj su dostignute važne prekretnice i ostvareni stabilni rezultati. Sada je sva pažnja usmjerena na izazove koje grupaciji i njenim klijentima donosi 2020. godina, kao i na privredu i društvo zemalja u kojima poslujemo.

Pored rasta kreditnog portfolija od 448 miliona EUR ostvarenog u prethodnoj finansijskoj godini,došlo je i do daljeg poboljšanja kvaliteta portfolija. U toku godine je udio nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju opao za 0,6 pp, na 2,5% (u 2018. godini iznosio je 3,1%). Koeficijent pokrića ostao je na zdravih 89,1% i u velikoj mjeri sličan je prošlogodišnjem (90,8%).

Depoziti klijenata u finansijskoj godini ostvarili su rast za 538 miliona EUR (u 2018. godini: 255 miliona EUR), premašivši rast kreditnog portfolija, a na ovaj pozitivni razvoj događaja uticali su kako biznis klijenti, tako i klijenti fizička lica. Pozicija likvidnosti grupacije ojačana je i plasmanom zelenih obveznica i drugim inicijativama za finansiranje. Koeficijent pokrića likvidnosti (LCR) od 198% na kraju godine potvrđuje jaku poziciju likvidnosti grupacije.

Konsolidovani rezultat za 2019. godinu od 54,3 miliona EUR bio je na gornjoj granici prognoziranih vrijednosti i uključuje očekivane negativne efekte prodaje ProCredit Bank Kolumbija (–7,2 miliona EUR),završetak aktivnosti restrukturiranja u ProCredit Bank Albanija (–2,8 miliona EUR) i otpis goodwilla-a u ProCredit Bank Rumunija (–2,0 miliona EUR), a energetski efikasnom modernizacijom poslovne zgrade ProCredit Bank Kosovo nastali su i dodatni troškovi (–1,9 miliona EUR). S druge strane, troškovi rezervisanja za kreditne gubitke su usljed daljeg poboljšanja kvaliteta portfolija, priliva od otpisanih kredita, kao i ažuriranja parametara modela kreditnog rizika, u posljednjem kvartalu smanjeni za 5,7 miliona EUR. Ukupni neto iznos otpuštanja troškova rezervisanja u finansijskoj godini bio je 3,3 miliona EUR (u 2018. godini: 4,7 miliona EUR). Omjer rashoda i prihoda na kraju finansijske godine iznosio je 70,5%, nešto iznad prognozirane ciljane vrijednosti od 70%. Kapitalna osnovica grupacije je tokom finansijske godine bila stabilna. Kako je i očekivano, koeficijent redovnog osnovnog kapitala (puna stopa redovnog osnovnog kapitala (CET1 fully loaded) na dan 31. decembar 2019. godineprelazio je 13% i iznosio 14,1%.

ProCredit grupacija i dalje ostaje posvećena davanju konstruktivnog doprinosa razvoju, te podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja (SDG).Dodatne i uvodne informacije objavljene su danas u Izvještaju o uticaju za cijelu grupaciju. U 2019. godini portfolio eko kredita ostvario je rast za 17,4% i na kraju finansijske godine činio je 16,6% ukupnog kreditnog portfolija klijenata (u 2018. godini: 15,4%). Udio kredita umanjene vrijednosti u ovom portfoliju koji se rapidno razvija iznosio je samo 0,6% (u 2018. godini: 0,7%). ProCredit grupacija također je uspjela smanjiti vlastite emisije CO2za 19%. Srednjeročni cilj ProCredit grupacije je postići CO2neutralnost  i ostvariti udio eko kredita u ukupnom portfoliju od 20%. Pored toga, vršit će se stalna ulaganja u obuku zaposlenika u cilju daljeg jačanja njihovog već snažnog osjećaja društvene i ekološke odgovornosti.

Obzirom na aktuelne događaje u pogledu širenja virusa COVID-19, u 2020. godini planiramo pažnju posvetiti sigurnosti zaposlenika i klijenata, proaktivnom upravljanju rizicima i podršci klijentima. Uprava smatra da je ukupno stanje u grupaciji stabilno i da je osnovni zadatak grupacije pružiti potrebnu podršku klijentima: “Strateške inicijative iz prethodnih godina čine dobru osnovu za suočavanje sa izazovima koju su pred nama. Bliski odnosi sa pažljivo odabranim klijentima u smanjenom broju poslovnica omogućavaju nam efikasnu kontrolu kreditnih rizika. Zahvaljujući našoj isprobanoj i provjerenoj platformi digitalnog bankarstva, svakodnevno poslovanje sa klijentima ne zavisi od njihovog fizičkog prisustva i ostaje u velikoj mjeri nepromijenjeno. Obzirom na izuzetno visok nivo stručnosti naših zaposlenika, koji su se uvijek nalazili u središtu pažnje naše poslovne strategije, nalazimo se u odličnoj poziciji koja nam omogućava da se suočimo sa izazovima koji nas očekuju i prevladamo ih.“

U ovim okolnostima očekujemo smanjen, ali pozitivan povrat na kapital sa stabilnim omjerom rashoda i prihoda od oko 70%. Očekuje se da će rast kreditnog portfolija klijenata biti nešto skromniji nego u 2019. godini i da će se kretati u nižim, jednocifrenim procentima. Ovakve prognoze zasnivaju se na trenutnim procjenama ukupnog stanja koje bi se moglo promijeniti u narednim danima i sedmicama zbog vrlo dinamičnih događaja vezanih za pandemiju COVIDA-19. Čak i u slučaju općeg pogoršanja ukupne situacije i uzimajući u obzir planiranu isplatu dividende u visini od jedne trećine konsolidovane dobiti za 2019. godinu, očekuje se da će koeficijent redovnog osnovnog kapitala (puna stoparedovnog osnovnog kapitala (CET1 fully loaded) na kraju 2020. godine i dalje prelaziti 13%.

Obzirom na jasno usmjeren model poslovanja ProCredit grupacije, njene bliske odnose sa klijentima i konzervativnu strategiju upravljanja rizicima, Uprava srednjoročni razvoj grupacije i dalje smatra pozitivnim i potvrđuje postavljene srednjoročne ciljeve.

Od danas su Godišnji izvještaj ProCredit grupacije za 2019. godinu, nefinansijski Izvještaj o uticaju za 2019. godinu, te Izvještaj o objavljivanju informacija za 2019. godinu dostupni na web stranici ProCredit Holding-a u rubrici Investor Relations, na adresi: https://procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital