Prodaja obveznica Republike Srpske na Bečkoj berzi radi boljeg pozicioniranja

26.06.2018. 15:22 / Izvor: SRNA
Prodaja obveznica Republike Srpske na Bečkoj berzi radi boljeg pozicioniranja

Ona je naglasila da kapitalne investicije nemaju veze sa zaduženjem.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se Vlada nije odlučila za prodaju obveznica Republike Srpske na Bečkoj berzi zato što joj je bio neophodan novac, nego što su htjeli da ovladaju procedurama i da se na tom tržištu pozicionaraju kao subjekt sa imenom Republika Srpska.

"Uspjeli smo to da uradimo i uzeli smo određeni iznos, koji je manji od onog koji je bio predviđen, ali prosto iz razloga što svi krupni investitori kažu da su za njih zaista premali iznosi novca od 200 miliona evra i da oni tragaju za puno većim mogućnostima za plasiranje sredstava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da kapitalne investicije nemaju veze sa zaduženjem, da je prihodovna strana budžeta dobra, te da Vlada u posljednjih godinu i po uvijek premaši operativni finansijski plan.

"Mi smo uz odluku o javnim ulaganjima iz vlastitih sredstava, išli da defnišemo određene kapitalne projekte iz kliringa, koji nije nikakvo zaduživanje nego izvršenje jednog ruskog duga na osnovu kojeg je u budžet Srpske došlo 60 miliona KM", objasnila je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, cijeneći kakve su potrebe na nivou lokalne zajednice Vlada je odlučila da taj novac u najvećoj mjeri stavi na raspolaganje opštinama i gradovima. 

"Već sada je u opticaju 103 miliona KM, a donesene su određene odluke da se plasira najmanje 120 miliona KM u projekte lokalnih zajednica. Smatram da će taj iznos do kraja godine biti i veći, odnosno 135 miliona KM, u zavisnosti od spremnosti projekata i pokrenutih procedura, što je na lokalnim zajednicama", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se Republika Srpska danas nalazi na nivou zaduženosti od 40 odsto BDP-a, što je mnogo bolje nego u zemljama u okruženju, a da je namjera Vlade da taj nivo duga vrlo brzo padne na 38,5 odsto, što će biti rekordan rezultat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital