Kapital / IZVJEŠTAJI

Prodaja u prvom kvartalu 2007. godine kompanije "sanofi - aventis" iz Pariza

06.06.2007. 15:42 / Izvor: eKapija.ba

U prvom kvartalu u 2007. godini, sanofi-aventis je ostvario neto prodaju od 7.177 miliona EUR, što je porast za 6,9%. Pomjeranja u dnevnom kursu valute su imala negativan efekat of 4,6 poena, od čega se dvije trećine odnosilo na američki dolar. Promjene u strukturi Grupe su imale negativan efekat od 0,3 poena. Prema izvještajnoj osnovi, neto prodaja je porasla za 2,0%.

Neto prodaja po poslovnim segmentima - farmaceutsko poslovanje

Neto prodaja u prvom kvartalu koja se odnosi na farmaceutsko poslovanje je iznosila 6.610 miliona EUR, što je porast za 6,2%, a u skladu je sa stopom rasta u četvrtom kvartalu za 2006. godinu. Neto prodaja top 15 proizvoda je porasla za 10,5% na 4.483 miliona EUR, što predstavlja 67,8% neto prodaje farmaceutskih proizvoda u poređenju sa 65,2% u prvom kvartalu za 2006. godinu.

Neto prodaja u prvom kvartalu ostalih farmaceutskih proizvoda je pala za 1,8% na 2.127 miliona EUR, naspram 2.165 miliona EUR u 2006. Neto prodaja Ketek® antibiotika se prepolovila (na 30 miliona EUR sa 59 miliona EUR u prvom kvartalu u 2006) zbog ograničenja vezano za indikacije lijeka.

Komentari po proizvodu

Neto prodaja Clexane®, vodećeg niskomolekularnog heparina na svjetskom tržištu je dostigla €634 miliona u prvom kvartalu, što je porast od 8,2%. Rast prodaje proizvoda se nastavlja zahvaljujući njegovoj sve većoj upotrebi u medicinskoj profilaksi.

Rezultati PREVAIL studije, koji pokazuju superiornost Clexane ® nad nefrakcioniranim heparinom u smanjenju rizika od venskih tromboembolizama kod pacijenata sa akutnim ishemijskim moždanim udarom, su bili objavljeni u aprilskom izdanju «The Lancet».

Rezultati EXCLAIM studije, koja ispituje koristi produženog režima Clexane ® u profilaksi venskih tromboembolizama kod pacijenata koji primaju lijekove, bit će prezentovani na Međunarodnom kongresu za trombozu i hemostazu (ISTH) u julu, 2007.

Prodaja sirovina za Plavix® Sjedinjenim Američkim Državama, koje su konsolidovale sanofi-aventis, je ostala slaba u prvom kvartalu (22 milliona EUR, pala za 64%) zbog dostupnosti generičke verzije klopidigrel bisulfata tableta od 75 mg na američkom tržištu. Da nije ove okolnosti, konsolidovana neto prodaja Plavixa® bi porasla za 6,4% u ovom kvaratalu.

Taxotere® bilježi jak porast u “ostalim zemljama” (13,7%) i Evropi (13,8%). U SAD-u, gdje je tržište i dalje jako konkurentno, neto prodaja ovog proizvoda je porasla za 4,3%.

Taxotere® se sada prodaje i za dvije nove indikacije (gastrični karcinom, karcinom glave i vrata) u SAD-u i Evropi.

U Evropi, Eloxatin®, koji se sada suočava sa konkurencijom generičkih lijekova u nekim zemljama (posebno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji), bilježi pad od 24,3% u neto prodaji na €109 miliona. U SAD-u, ovaj lijek – koji je još uvijek vodeći na tržištu što se tiče liječenja kolorektalnog karcinoma, kao adjuvantni lijek i u fazi metastaze – bilježi daljni rast (9,9%, 245 miliona EUR).

Lantus®, vodeći svjetski inzulinski brend, nastavlja da bilježi izvrsne rezultate. Neto prodaja ovog lijeka je porasla za 31,7% u SAD-u i 53,8% u “ostalim zemljama”. Solostar®, novi jednokratni injektor/aplikator koji se može koristiti za davanje Lantusa® i/ili brzodjelujućeg inzulina Apidra®, se polako širi u Evropi od aprila, nakon lansiranja Lantusa® Solostara® u Njemačkoj. Solostar® smanjuje potisak potreban da se ubrizga inzulin za 30% u odnosu na uobičajene injektore. Također je i jedini multidozni, jednokratni injektor koji može dati doze do 80 jedinica inzulina, prilagodljivo u koracima za 1 dozu. FDA je odobrila Lantus® Solostar® krajem aprila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital