Prodaja u salonima širom BiH i ove godine doživljava pad: Građani zaobilaze nove automobile

24.07.2012. 09:00 / Izvor: Nezavisne novine
Prodaja u salonima širom BiH i ove godine doživljava pad: Građani zaobilaze nove automobile

Prodaja novih automobila u salonima širom BiH i ove godine doživljava pad, a razlike u broju prodatih automobila u ovoj i prošloj godini mjere se u hiljadama, potvrdili su u većim bh. auto-centrima.

Kao jedan od glavnih uzroka, prodavci i distributeri novih vozila navode lošu ekonomsku situaciju, ali i pojačan uvoz polovnih vozila, za koje se građani lakše opredjeljuju zbog niže cijene.

Tako su nam u kompaniji "Verano motors", u Banjaluci, koja je generalni uvoznik i distributer peugeot vozila, rekli da situaciju s padom prodaje novih automobila u EU prati i situacija u BiH.

"Zamislite kad prodaja pada u ekonomski jakim zapadnim zemljama, kakva je onda situacija kod nas, gdje je ovako loša finansijska situacija", rekli su u "Verano motorsu" i dodali da je prodaja njihovih modela u ovoj godini manja za oko 20 odsto, uprkos tome što su cijene pojedinih modela dosta niže.

Kao primjer, oni su naveli model 308, kojem je cijena niža, pa se može priuštiti za 27.000 KM uz vrijedne poklone. Sa druge strane i Munib Džuho, menadžer za razvoj poslovanja za "Opel" u BiH, smatra da je pad prodaje možda i veći od pada u zemljama EU, te naveo da prodaja njihovih modela u ovoj godini zasigurno neće preći cifru od 9.000 auta.

"Na to je najviše uticala loša ekonomska i politička situacija u BiH, koja nikad dosad nije bila lošija. Sa druge strane, veliki je i uticaj rasta uvoza polovnih automobila u BiH", rekao je Džuho.

Kao pokazatelj lošije prodaje, Džuho je precizirao da je u prvoj polovini prošle godine prodato 6.150 vozila, dok je to u istom periodu ove godine 4.989, što je svakako osjetan pad. Sa druge strane, prodaja "Škodinih" modela pokušava da drži određeni prosjek, ali se i kod njih osjeti pad.

"Primjetan je pad u prodaji, i to možda za nekih 20 do 30 vozila u odnosu na isti period prošle godine", rekli su u firmi "Autokomerc V.S." iz Banjaluke, gdje su naveli da imaju i akcijsku ponudu modela fabija i oktavija, koje su jeftinije i do 1.500 KM.

Vedran Peršić, rukovodilac korporativnih komunikacija u "ASA holdingu", čiji je član "ASA auto" lider s tržišnim učešćem od preko 40 odsto u prodaji novih automobila u BiH, rekao je da je ova godina, kao i prethodna, krizna za sve auto-brendove, s obzirom na to da je ukupno tržište smanjeno za gotovo 20 odsto.

"Prodaja u BiH je u padu, ali varira iz mjeseca u mjesec. Nije drastična kao što je to slučaj u zemljama regije. Inače, od 2008. godine prodaja stagnira i godišnje bude prodato oko 10.000 novih putničkih vozila u BiH, za razliku od rekordnih 13.850 vozila u 2008. godini", rekao je Peršić i dodao da cijene nikada nisu bile niže te da nude i niz drugih pogodnosti.

On je istakao da primarni uzroko za smanjenu prodaju vide u lošoj ekonomskoj situaciji u zemlji u posljednjih nekoliko godina, ali da to usložnjavaju i jako nepovoljne opcije finansiranja vozila putem bankovnih kredita ili lizinga.

"Takođe, stalno rastući uvoz rabljenih vozila destimuliše prodaju novih, i on će se i dalje povećavati, ali vjerujemo da BiH neće postati odlagalište evropskog automobilskog otpada", istakao je on.

Međutim, u firmi "Union auto" u Banjaluci, koja je jedan od prodavaca reno, nisan i dačija vozila na tržištu BiH, rekli su da se ne mogu požaliti na prodaju, te da se ona kreće u granicama normale. Istakli su da nisu spuštali cijene vozila, ali da su organizovali akcijske ponude, gdje prodaju dosta automobila.

Miloš Todorović, iz Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je najveći "krivac" za lošiju prodaju novih automobila definitivno ekonomska kriza. On je istakao da je upravo prodaja auta jedan od glavnih parametara krize, te da je ona dosta osjetljiva na krizu. Pored toga, naveo je on, uzrok bi se mogao tražiti i u smanjenoj kupovnoj moći bh. stanovništva.

Kriza i u EU

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji pala je u junu, deveti mjesec zaredom, ali je pad nešto manji nego prethodnih mjeseci, objavilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Tako ih je u prvoj polovini ove godin prodato 6,8 odsto manje u poređenju s prvom polovinom 2011. godine, dok taj pad po zemljama članicama EU vrlo dobro ilustruje stanje ekonomije u svakoj od njih.

"U Grčkoj i Portugalu prodaja novih automobila u junu gotovo je upola manja nego prošle godine", navodi se u saopštenju i dodaje da Italija bilježi pad od 24 odsto, Španija 12, a Francuska 0,6 odsto, dok je stanje nešto bolje u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, koje su zabilježile blagi rast prodaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital