Kapital / IZVJEŠTAJI

Proglašeni najmenadžeri i privrednici godine u BiH za 2008. godinu

12.12.2008. 09:22 / Izvor: Fena

Šesnaesta po redu manifestacija proglašenja najmenadžera i privrednih ličnosti Bosne i Hercegovine održana je 11.12.2008. godine u Banjoj Luci uz dodjelu nagrada za tridesetak najuspješnijih privrednika u više oblasti.

Žiri Nezavisne agencije iz Zenice za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope i Evropsko udruženje menadžera odlučio je da priznanja super šampioni biznisa, najmenadžeri i privredne ličnosti za 2008. godinu dobiju Nihad Imamović, predsjednik Uprave ASA holdinga, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH i predsjednik Košarkaškog saveza BiH, te Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije M:tel Banja Luka i Branislava Milekić, generalna direktorica Elektroprivrede RS-a.

Također, nagrađeni su i Narcis Džumhur, generalni direktor Željeznica Federacije BiH, Mehmedalija Hadžović, direktor kompanije C.I.B.O.S. iz Ilijaša, Mensud Lagumdžija, direktor Mercatora za BiH i Ismir Brkić, direktor lanca Konzum za BiH.

U kategoriji najkompanije i najbrenda BiH bilo je predloženo 47 brendova, a priznanja su dobile kompanija Argeta d.o.o. i njihov brend Argeta pašteta, kao i najbrend – Livanjski sir – kompanije Mljekara Livno iz Livna.

Nagrade najuspješnijim menadžerima svrstane su u tri grupacije-kategorije: mali, srednji i veliki biznis u BiH iz svih privrednih oblasti, a najviša menadžerska priznanja "Privredna ličnost BiH" za veliki biznis u BiH uručena su onim koji su u ovoj godini uspješno vodili kompanije na čijem su čelu.

Dobili su ih: Miroslav Čuljak, generalni direktor i suvlasnik kompanije Ferro Keš Mostar, Semiz Šišić, direktor Metalnog iz Zenice, Rasim Jusufović, direktor farmaceutske kompanije Tuzla-farm iz Tuzle, Jakub Dinarević, direktor Rudnika mrkog uglja Breza, Predrag Čović – Kapis Tomislavgrad, Salih Šabović, direktor građevinske kompanije Giprom Tuzla, te Boro Kukić, direktor najbolje kompanije u BiH za klimatizaciju – Termoklima iz Laktaša i Saša Cvijetić, vice president i country manager kompanije Comtrade.

Priznanja u kategoriji za srednji biznis uručena su: Dragi Ragužu, direktoru kompanije P&R iz Čapljine, Seadu Mujagiću, generalnom direktoru kompanije Krupa kabine iz Bosanske Krupe i Željku Marijanu, direktoru Mljekare Livno iz Livna, zatim Damiru Vicanu - Vican trade Posušje, Borisu Crljenici – Integra Zenica, Mirsadu Prohiću - Miprogradnja Ilijaš, Zijadu Šačiću - Megatti Sarajevo, Samiru Brodoviću - Argeta Sarajevo, Mladenu Andriću - Perutnina ptuj BH i Dinki Semić - Secom Visoko.

U malom biznisu najbolji u BiH su: Ivo Barbarić - vlasnik kompanija Vizura i Prokoško jezero Fojnica, Boris Bošnjak - Nobel corporation Mostar, Ahmed Mehić - Dusa komerc Gračanica, Nikola Tolimir - Exclusive lingeri Banja Luka, Milenko Bilić - Projektant Mostar, Senad Ikanović - Ikanović Cazin, Munevera Jašarević - Muna-invent iz Tuzle, a najmenadžer malog biznisa je i Austrijanac Markus Strasser, Mreža Network Derventa.

Također, dodijeljen je i jedan broj priznanja ljudima i kompanijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u BiH jako veliki.

Priznanja su uručena: Ramizu Bašiću, ambasadoru Crne Gore u BiH, ministru za turizam i okoliš u Vladi Federacije BiH Nevenku Hercegu.

Specijalna priznanja uručena su i Milanu Fil`o, vlasniku više kompanija u okruženju, kao i Zdravku Pevecu, generalnom direktoru kompanije Pevec, za ulaganja u BiH.

Dobitnici visokog Specijalnog priznanja su i Željka Senjak, direktorica za marketing, za najjaču i najagresivniju promotivnu aktivnost HT Eroneta, te načelnici općina Laktaši Milovan Topolović, Tuzla Jasmin Imamović i Gračanice Nusret Helić.

Žiri ove manifestacije, na čijem čelu je prof. dr. Mustafa Omanović, ekspert UN-a i dvostruki doktor nauka, odlučio je i da najviše priznanje za oblast nauke i praktičnu primjenu naučnih dostignuća dobije prof. dr. Darko Petković, za oblast informisanja priznanje je dobio Radio Stari grad Sarajevo, a Miroslav Ćiro Blažević, za oblast sporta i stvaranje novog, pozitivnog profesionalnog duha i prijateljstva oko bh. reprezentacije.

U kategoriji - Podvig godine, priznanja su još uručena i trojici braće Mujanović - Ibrahimu, Feridu i Ismetu za veoma uspješnu privatizaciju Krivaje iz Zavidovića, Srđanu Šuputu za najbanku 2008. - Komercijalna banka a.d. Banja Luka i Hasibu Salkiću, kompanija Interšped Sarajevo - najšpediterska kompanija u BiH.

Senada Olević i Uniqa osiguranje Sarajevo i dr. Eldan Lokmić, direktor Centra za rehabilitaciju Reumal iz Fojnice su također dobitnici ovog prestižnog priznanja.

Pokrovitelj ove manifestacije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital