Prognoze: Zbog ulaganja CIE u narednim godinama očekuje značajan rast

16.05.2013. 14:46 / Izvor: eKapija.ba
Prognoze: Zbog ulaganja CIE u narednim godinama očekuje značajan rast

Ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Europi trebao bi u narednim godinama nadmašiti rast u ključnim zemljama Zapadne Europe, navodi se u analizi koju je proveo UniCreditov odjel za strateške analize u CIE.

Ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Europi (CIE) trebao bi u narednim godinama nadmašiti rast u ključnim zemljama Zapadne Europe, ukoliko uslovi budu povoljni. Taj ubrzani rast će vjerovatno biti ostvaren više zahvaljujući ulaganjima, nego potrošnji, jer je potrebno modernizirati zastarjelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije. To je jedan od ključnih rezultata najnovije analize o kreditiranju preduzeća u CIE koju je proveo UniCreditov odjel za strateške analize u CIE. Shodno tome, kreditna aktivnost će se ubrzati u skladu sa ekonomskim rastom. S obzirom na to da regija CIE i dalje u velikoj mjeri ovisi o bankarskom finansiranju, banke se suočavaju s izazovom pružanja adekvatnog odgovora na rastuće potrebe klijenata. Određeni segmenti kao što su finansiranje malih i srednjih preduzeća, finansiranje trgovine i kreditiranje potrošnje zahtijevaju trenutno djelovanje, navodi se u ovoj analizi.

Pokazatelji konkurentnosti već su na višem nivou od pokazatelja u Latinskoj Americi, a pristup u EU i EMU će dodatno podići kvalitet poslovnog okruženja "Kriza u Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji (EMU), nije utjecala na dugoročni potencijal Centralne i Istočne Europe. Priča o "ekonomskoj konvergenciji" i dalje je aktuelna, zahvaljujući potrebi za poboljšanjem regionalne infrastrukture i institucionalnog okruženja", rekao je Gianni Franco Papa, direktor UniCredita za Centralnu i Istočnu Europu. Na primjer, BDP po glavi stanovnika još uvijek je na nivou od oko jedne trećine njegovog nivoa u eurozoni. Činjenica je da CIE i dalje ima značajan potencijal za rast, a poboljšanje pokazatelja konkurentnosti, koji su već na višem nivou od pokazatelja u Latinskoj Americi, samo će osnažiti rast u ovoj regiji.

Kada su u pitanju uvjeti poslovanja, vidljive su značajne razlike između zemalja, pri čemu baltičke zemlje, Slovenija i Slovačka predstavljaju najpovoljnije okruženje. Prema istraživanju Svjetske banke, čini se da je "obezbjeđivanje kredita" relativno jednostavno, dok ostali kriteriji, kao što su "izgradnja" i "rješavanje nesolventnosti" zahtijevaju više opreza. Uključivanje mnogih zemalja iz regije CIE u EU i EMU bi trebalo osigurati dodatni impuls za poboljšanje poslovnog okruženja u regiji u narednim godinama. "Nakon njihovog pada posljednjih nekoliko godina, direktne strane investicije u CIE će se prema predviđanjima postepeno oporaviti, a čak i udvostručiti do 2020. godine. U poređenju sa prethodnim periodom, nove investicije će se sastojati od održivijih projekata", naglasio je Franco Papa.

Vanjska trgovina će i dalje biti glavni pokretač ekonomskog rasta u zemljama regije CIE, dok će Njemačka, Rusija, Italija, Kina i Nizozemska predstavljati pet glavnih trgovinskih partnera. U isto vrijeme, za pojedine zemlje regije CIE bliske veze sa Zapadnom Europom će predstavljati također i izvor ranjivosti.

Kao rezultat očekivane snažnije tražnje, kreditna aktivnost će se ubrzati u skladu s ekonomskim rastom. "Tokom prva tri mjeseca 2013. godine spremnost za kreditiranje i standardi za kreditiranje su se, kao odgovor na dinamiku tražnje, nastavili poboljšavati u većini segmenata", kaže Aurelio Maccario, direktor Strateškog planiranja Grupe UniCredit, na osnovu podataka redovnog istraživanja Instituta za međunarodne finansije (IIF). Očekuje se da će kreditiranje preduzeća nadmašiti kreditiranje potrošnje i da će u periodu od 2013. do 2015. godine dostići ukupnu prosječnu stopu rasta u Jugoistočnoj Europi od 7,1 posto i stopu od 9,6 posto u periodu od 2016. do 2020. godine. Sa druge strane, predviđa se da će se stope rasta kreditiranja potrošnje i stambenog kreditiranja dugoročno povećati kako u Centralnoj, tako i u Jugoistočnoj Europi. Očekuje se da će u Turskoj i Rusiji ukupni rast kreditiranja stanovništva nadmašiti dinamiku kreditiranja preduzeća.

Trenutni podaci o udjelu kreditiranja naglašavaju srednjoročni i dugoročni potencijal bankarskog sektora u CIE. U Europskoj monetarnoj uniji krediti preduzećima činili su prosječno 48 posto BDP-a  2012. godine, dok su u Poljskoj činili samo 16 posto, 22 posto u Češkoj, 28 posto u Rusiji i 31 posto u Turskoj. Stambeni krediti odobreni stanovništvu činili su u prosjeku 40% BDP-a u EMU, dok su iznosili samo 3 posto u Rusiji, 6 posto u Turskoj, 20 posto u Poljskoj i 21 posto u Republici Češkoj. Uprkos tome, potencijal u poslovanju sa stanovništvom u CIE se ne smije posmatrati isključivo u smislu mogućnosti kreditiranja, već i u smislu privlačenja depozita i korištenja bankarskih usluga, a oba ova segmenta su manje izražena nego u Zapadnoj Europi.

Finansiranje MSP-ova treba biti prioritet bankarskog sektora

S obzirom na njihovu važnost za ekonomije CIE, neophodno je da mala i srednja preduzeća budu u fokusu zajedničkih napora. "S obzirom na veliki značaj ovog segmenta za ekonomije CIE, potrebno je da mala i srednja preduzeća budu jedna od ključnih tačaka bankarskog finansiranja", preporučuje Aurelio Maccario. "Finansiranje putem subvencija EU i princip sufinansiranja pokazali su se vrlo efikasnim u osiguravanju dovoljne likvidnosti jer su mala i srednja preduzeća također jedan od najrizičnijih segmenata", dodao je. U periodu od 2007. do 2013. godine u regiju CIE usmjereno je 180 milijardi eura iz strukturnih fondova EU. Sličan iznos mogao bi biti dostupan i za period od 2014. do 2020. godine. Kako EU inače finansira samo 50-85 posto vrijednosti projekta, poslovne banke igraju ključnu ulogu u osiguravanju dodatnih sredstava. Pored toga, Svjetska banka, EIB i EBRD obavezali su se da će osigurati dodatnih 30 milijardi eura za rast u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, za rješavanje prioritetnih područja kao što su mala i srednja preduzeća, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i inovacije. Na kraju, ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Europi će se ubrzati zahvaljujući povećanju domaće konkurentnosti, čiju će dinamiku još jednom odrediti saradnja između regulatora, međunarodnih finansijskih institucija i banaka.

"UniCreditu smo spremni da odgovorimo na potrebe naših klijenata i da ih podržimo u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva“, napomenuo je Gianni Franco Papa, direktor UniCredita za Centralnu i Istočnu Europu. UniCredit trenutno ima stopu adekvatnosti kapitala, Core Tier 1 od 10,84 posto i nenadmašnu međunarodnu mrežu u skoro 50 zemalja. Grupa je glavni partner u pružanju podrške razvoju prekograničnog poslovanja i poslovanju svojih klijenata kroz mrežu banaka u 16 zemalja s modelom jedinstvenih usluga. UniCredit posjeduje jedinstveno, sveobuhvatno znanje o raznim tržištima regije CIE pa samim tim pruža usluge za oko 10.000 aktivnih korporativnih klijenata u Njemačkoj, Italiji i Austriji koji posluju u CIE. Zaposlenici UniCredita posvećeni su pružanju vrhunskog kvaliteta usluga kako bi Grupa zadržala vodeću poziciju u CIE, uključujući i visok nivo zadovoljstva klijenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital