Promet industrije RS-a na domaćem tržištu zabilježio rast od 7,4 odsto

Kapital / IZVJEŠTAJI

Promet industrije RS-a na domaćem tržištu zabilježio rast od 7,4 odsto

03.01.2020. 13:14 / Izvor: SRNA

Ukupan desezonirani promet industrije Republike Srpske u novembru prošle godine bio je veći od oktobarskog za 5,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U uporednom periodu promet industrije na domaćem tržištu imao je rast od 7,4 odsto, dok je rast prometa na inotržištu bio 2,9 odsto.

Ukupan kalendarski prilagođen promet industrije Republike Srpske u novembru prošle godine u odnosu na isti mjesec 2018. imao je pad od 3,6 odsto.

U uporednom periodu kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu imao je rast od 3,8 odsto, dok je na stranom tržištu zabilježen pad od 13,5 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je desezonirani promet zabilježio rast jer je riječ o kraju godine kada je uobičajeno da se plasira veći kontingent kako bi se ispunile ugovorene kvote.

"Posebno je evidentiran veći promet proizvoda drvoprerade i namještaja na inotržište, te repromaterijala na domaćem tržitu s ciljem obezbjeđenja zaliha materijala pred veći broj prazničnih dana koji dolaze u januaru", naveo je Markićević.

Prema njegovim rječima pad kalendarski prilagođenog prometa, posebno na inotržištu, posljedica je smanjenog obima izvoza robe, prvenstveno u EU, zbog postojećih tržišnih konjunktura u zemljama članicama, kao što je recesija u Italiji ili manji tempo privrednog rasta u Njemačkoj od predviđenog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital