Kapital / IZVJEŠTAJI

Prosječna neto plata u RS-u 830 KM

Prosječna neto plata zaposlenih u julu u Republici Srpskoj bila je 830 KM, dok je bruto plata bila 1.342 KM, izjavila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

25.08.2014. 13:24 / Izvor: Fena

Prosječna neto plata zaposlenih u julu u Republici Srpskoj bila je 830 KM, dok je bruto plata bila 1.342 KM, izjavila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

"Ova plata je u odnosu na juli prošle godine viša za 4,5 odsto, a u odnosu na juni ove godine niža je za 0,8 odsto. Najviša isplaćena neto plata bila je u finansijskim djelatnostima - 1.281 KM, dok je najniža isplaćena u pomoćnoj uslužnoj djelatnosi - 403 KM", rekla je novinarima Čičkovićeva.

Ona je istakla da su potrošačke cijene u julu niže za 0,1 odsto u odnosu na juni ove godine.

"U ovom periodu najviše su rasle cijene namještaja i pokućstva za 0,5 odsto, dok je zabilježen pad cijena odjeće i obuće za 0,4 odsto", dodala je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, cijene proizvođača indistrijskih proizvoda u julu ostale su na nivou iz juna.

Čičkovićeva je navela da je industrijska proizvodnja u julu viša za 0,8 odsto u odnosu na juni.

"U oblasti vađenja rude i kamena ostvaren je rast od 8,2 odsto, u prerađivačkoj industriji 1,6 odsto, dok je u području snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom zabilježen pad od 3,1 odsto", rekla je Čičkovićeva.

Ona je napomenula da je broj zaposlenih u industriji od januara do jula 2014. viši za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Čičkovićeva je istakla da je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske od januara do jula bila 4,28 milijardi KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital