Prosječna plata u Hrvatskoj na najnižem nivou od 2012.

07.07.2014. 14:27 / Izvor: HINA
Prosječna plata u Hrvatskoj na najnižem nivou od 2012.

Rezultati istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj ipak isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu platu od onih sa srednjom školom, a magisterij ili doktorat povećava platu za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu

Rezultati istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj ipak isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu platu od onih sa srednjom školom, a magisterij ili doktorat povećava platu za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu

U drugom tromjesečju ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.266 kuna, a ako joj se pribroje isplaćeni bonusi, iznosila je 5.326 kuna, što je najniži iznos prosječne plaće od 2012. godine, pokazuje najnovije istraživanje portala MojPosao.

U drugom tromjesečju 2012. godine prosječna plaća bila je za 553 kune viša od plaće u drugom kvartalu ove godine, a podaci iz istraživanja pokazuju da je nakon toga prosječna plaća padala svakog kvartala, osim kratke stagnacije u drugom i trećem tromjesječju 2013. godine.

Osim top managementa, koji ima u prosjeku 121 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja sa 79 posto, te telekomunikacija sa 41 posto višom plaćom od prosječne.

Najniže prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima – 42 posto niže, te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji – 41 posto niže od prosječne.

Rezultati istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj ipak isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto višu plaću od onih sa srednjom školom, a magisterij ili doktorat povećava plaću za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62 posto više od prosjeka. Ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21 posto višu plaću, a oni sa srednjom stručnom spremom 19 posto nižu plaću od prosjeka.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 16 posto od prosjeka, dok su plaće u udrugama 12 posto manje te prosječno iznose 4.619 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu su tri posto više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama, jer su plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika sedam posto veće od prosjeka. Plaće u poduzećima s 21 do 50 zaposlenika kreću se oko prosjeka, dok su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih 12 posto ispod prosjeka.

Podaci pokazuju da muškarci u prosjeku primaju devet posto više plaće od žena, što je porast od jedan posto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Gledano prema županijama, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu – 14 posto iznad prosjeka, a potom slijede Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija, gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u Požeško – slavonskoj županiji, čak 24 posto ispod prosjeka.

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 18 posto manju plaću od prosjeka, s godinom do dvije iskustva primaju šest posto nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća im je četiri posto viša od prosjeka, a sa šest do 10 godina plaća raste na osam posto višu od prosječne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital