Prosječna stopa rasta bh. izvoza u Švicarsku 17 posto

30.10.2017. 09:28 / Izvor: Fena
Prosječna stopa rasta bh. izvoza u Švicarsku 17 posto

Izvoz Bosne i Hercegovine u Švicarsku u posljednjih pet godina bilježi prosječnu stopu rasta od 17,2 posto, a u osam mjeseci ove godine iznosio je 100.353.485 KM.

Izvoz Bosne i Hercegovine u Švicarsku u posljednjih pet godina bilježi prosječnu stopu rasta od 17,2 posto, a u osam mjeseci ove godine iznosio je 100.353.485 KM.

Vodeći izvozni proizvodi Bosne i Hercegovine na švicarskom tržištu su električna energija, namještaj (posebno kuhinjski), drvena stolarija, ploče, ostalo tehničko drvo i drvena građa, stolice, zatim tekstilni proizvodi - muške košulje, ALU stolarija i profili, kao i montažne kuće.

Uvoz BiH iz Švicarske u osam mjeseci ove godine iznosio je 319.354.230 KM, a sa švicarskog tržišta uvozili smo sirovu naftu, umjetni korund, električnu energiju, zavoje, digitalne mašine... Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), pokrivenost uvoza izvozom 2012. godine bila je svega sedam posto, a danas ona iznosi više od 35 posto.

Bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti 'housinga', koje su zainteresovane za poslovanje na tržištu Švicarske, učestvovat će na Poslovnom forumu i B2B sastancima 10. novembra u Cirihu. Radi se o predstavnicima oko 20 kompanija koje  nude usluge projektiranja (dizajna) ili proizvode za građenje i opremanje stambenih, ugostiteljskih, te poslovnih objekata, kao što su namještaj, podovi, građevinska stolarija, montažne kuće i elementi, građevinski materijali i drugi proizvodi za građenje i opremanje.

Poslovni forum i B2B sastanke organizuju I-platform Dijaspora za razvoj BiH iz Berna, VTK BiH, Privredna komora RS, Privredna komora FBiH, projekat Dijaspora za Razvoj i SIPPO s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i promocije izvoza BiH u oblasti "housinga" na tržištu Švicarske. 

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić ranije je izjavio da bh. kompanije u sektoru housinga, odnosno opremanja, imaju veliko iskustvo i tradiciju, te da su njihovi proizvodi kompatibilni sa potrebama švicarskog tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital