Kapital / IZVJEŠTAJI

Prošle godine prodalo se 200 miliona kutija cigareta i duhana manje nego 2009

09.06.2018. 11:32 / Izvor: Večernji List

Broj legalno prodanih kutija cigareta te rezanog duhana u BiH drastično opada. U isto vrijeme raste broj pokušaja nelegalnog uvoza cigareta iz drugih zemalja.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine spriječeno je krijumčarenje robe u vrijednosti većoj od dva milijuna maraka, što je skoro dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Smanjena potražnja

Najveća količina te robe odnosi se upravo na cigarete i duhanske prerađevine.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u osam godina broj prodanih domaćih kutija cigareta je gotovo pet puta manji, a gotovo dvostruko je smanjena potražnja i za cigaretama stranih proizvođača.

Kako se navodi  u podacima Uprave za neizravno oporezivanje, iz godine u godinu opada broj izdanih trošarinskih markica za obilježavanje duhan­skih prerađevina i to za uvozne i domaće proizvode. Tako je 2009. godine za domaće duhanske pro­izvode izdano čak 224,520.000 trošarinskih markica, a za strane 310,371.568. Usporedbe radi, za prošlu godinu brojke stoje ovako: za domaće duhanske proizvode izdano je 55,172.500 trošarinskih markica, a za uvozne 189,811.349.

Razlog tomu su cijene, koje su u spomenutom razdoblju porasle za 3 do 5 maraka po kutiji, ovisno od vrste cigareta. Iz Uprave za ne­izravno oporezivanje, podsjećaju kako je 1. srpnja 2009. godine na cigarete plaćana proporcionalna trošarina u visini 42 posto malo­prodajne cijene te fiksna trošari­na u iznosu od 0,15 maraka po ku­tiji cigareta.

Nakon toga, Upravni odbor Uprave za neizravno opo­rezivanje BiH donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete za svaku sljedeću go­dinu i to tako da je proporcional­na trošarina uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta dok se fiksna trošarina svake godine povećavala za 0,15 maraka po ku­tiji.

Tako danas imamo proporcio­nalnu trošarinu u iznosu 42 posto od maloprodajne cijene i fiksnu trošarinu od 1,50 maraka po ku­tiji. Trošarina na rezani duhan iznosi 104 marke po kilogramu.

Zahvaljujući rastu trošarina, sma­njenje prodaje cigareta, duhana i ostalih duhanskih proizvoda nije imalo utjecaja na prihode koji se ostvaruju na ovaj način. Tako su prihodi od trošarine na duhan i duhanske proizvode 2009. godine iznosili 449,4 milijuna maraka dok je prošle godine taj iznos bio 815,0 milijuna maraka. Samo u prva četiri mjeseca ove godine, na osnovi trošarina na duhan i duhanske prerađevine prikupljeno je i raspoređeno 269 milijuna KM.

Moratorij na rast cijena

Iz Uprave za neizravno oporezi­vanje ističu kako se ovi prihodi raspoređuju kao i ostali prihodi od trošarina u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s važećim koeficijentima za ras­podjelu prihoda entitetima koje usvaja Upravni odbor UNO BiH (posljednji koeficijenti su Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19%, Disktrikt Brčko 3,55%).

"Kad UNO BiH na ovaj način iz­vrši raspodjelu ovih sredstava, tu se završava nadležnost Uprave i daljnju raspodjelu ovih prihoda vrše entitetska ministarstva fi­nancija i nadležna služba Distrikta Brčko", navode iz Uprave za ne­izravno oporezivanje BiH.

Imajući u vidu kako Bosna i Her­cegovina ima najskuplje cigare­te u regiji te da zbog toga raste pokušaj krijumčarenja iz drugih zemlja, Upravni odbor UNO BIH usvojio je informaciju u kojoj je predloženo uvođenje moratorija na daljnje povećanje specifične trošarine na cigarete u iduće tri godine, što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital