Prošle godine u BiH 15,7 odsto nezaposlenih

15.02.2020. 10:44 / Izvor: SRNA
Prošle godine u BiH 15,7 odsto nezaposlenih

U BiH je nezaposleno 18,8 odsto žena i 13,6 odsto muškaraca.

Stopa nezaposlenosti u BiH u prošloj godini, prema zvaničnim podacima, iznosila je 15,7 odsto, što je za 2,7 odsto manje nego 2018. godine, izjavila je ministrica civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Gudeljević je, pozivajući se na Anketu o radnoj snazi u 2019. godini koju je sprovela Agencija za rad i zapošljavanje BiH, konstatovala da je posljednjeg dana prošle godine na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH bilo 401.846 lica.

Prema toj anketi, u BiH je nezaposleno 18,8 odsto žena i 13,6 odsto muškaraca.

Ona je istakla da je Anketa zasnovana na preporukama i definicijama Međunarodne organizacije rada i zahtjevima Eurostata, čime je obezbijeđena međunarodna uporedivost podataka u domenu statistike rada.

Ministrica civilnih poslova postavila je kreiranje ambijenta saradnje i uvažavanja kao prioritet u radu Ministarstva u njenom mandatu.

"Samo zajedničkim nastojanjima možemo očekivati dobrobit za svako polje posebno, pa tako i za BiH.", rekla je Gudeljević.

Ona je kao veoma značajno istakla intenziviranje rada konferencija ministara u oblastima u kojima postoje, naprimjer, u oblasti obrazovanja uspostavljena je Konferencija ministara na nivou BiH, a slično je i u zdravstvu.

Riječ je, objasnila je ona, o tijelima koja treba da razmatraju aktuelne teme i probleme, te da nastoje usaglasiti stavove o pitanjima koja se odnose na sve podjednako, razmijeniti mišljenja i iskustva, pozitivne prakse sa svih nivoa i uspostaviti dijalog koji povezuje.

Gudeljević je posebno izdvojila kao veoma značajan aspekt budućeg djelovanja rad na zajedničkim programima, s akcentom na programe koji osnažuju put BiH ka evropskim integracijama, te je ocijenila da je BiH spremna za izazove globalnih događaja i procesa.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital