Protiv BiH se vode arbitražni postupci 'teški' 1,6 milijardi KM

01.06.2017. 09:36 / Izvor: SRNA
Protiv BiH se vode arbitražni postupci 'teški' 1,6 milijardi KM

BiH je jedina zemlja koja nema arbitra u ICSID-u. Zašto je tako - nije odgovornost Pravobranilaštva, nego Ministarstva inostranih poslova BiH, upozorio je Arnaut.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija, koji bi mogli da BiH, u slučaju negativnog ishoda, koštaju oko 1,6 milijardi KM.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut ukazao je na činjenicu da se većina postupaka vodi pred Međunarodnim centrom za investicione sporove /ICSID/ u kojem su 1.002 arbitra iz svih zemalja.

"Definitivno jedina zemlja koja nema arbitra u ICSID-u jeste BiH. Zašto je tako - nije odgovornost Pravobranilaštva, nego Ministarstva inostranih poslova BiH", upozorio je Arnaut.

On je naglasio da je Pravobranilaštvo BiH prepoznalo problem i tražilo informaciju u vezi s tim od MIP-a BiH, a dobilo uopšteni odgovor u kojem se ne odgovara na pitanje.

"BiH i njen ugled zbog toga trpe veliku štetu. Nadam se da će Komisija koju je uspostavio Dom naroda da istraži međunarodni ugled i položaj BiH istražiti i taj problem" , dodao je Arnaut.

Jasmin Emrić iz A-SDA ukazao je na činjenicu da je Informacija Pravobranilaštva BiH štura.

Samo sa 13 rečenica obrazlaže se 102 miliona KM spora. To nije prihvatljivo za parlamentarnu raspravu. Transparentno treba sve prikazati, jer javnost mora znati kako se vode investicije i upravlja sredstvima građana ove zemlje", dodao je on.

Emrić je predložio da se izvještaj Pravobranilaštva BiH vrati na doradu, te da Savjet ministara BiH u roku od 30 dana dostavi kompletnu informaciju o sporovima koji se vode protiv BiH.

U Informaciji Pravobranilaštva BiH ističe se da je u toku više arbitražnih postupaka protiv BiH, a vrijednost samo jednog od sporova prelazi milijardu KM.

Očekuje se konačna odluka arbitra po tužbi austrijskog "Strabaga" protiv BiH, odnosno Ministarstva komunikacija i transporta BiH u vezi sa izgradnjom mosta preko Save kod Svilaja.

U međuvemenu, BiH se suočila i sa novim zahtjevom, a riječ je o potraživanju "Elektroprivrede Hrvatske" od Termoelektrane "Gacko". Nezvanično, u pitanju je 100 miliona evra tražene naknade.

Prema medijskim napisima, ukoliko bi BiH izgubila arbitražne postupke morala bi isplatiti oko 1,6 milijardi KM.

Prvi je po tužbi "Elektrogospodarstva Slovenije" protiv Termoelektrane "Ugljevik". Riječ je o potraživanju prijeratnih ulaganja. Vrijednost spora je milijardu i 400 miliona KM.

Drugi postupak vodi se po tužbi "Viadukta" iz Portoroža protiv "Hidroelektrana na Vrbasu", a iznos je 102 miliona KM.

Obrazlažući Izvještaj poslanicima Parlamentarne skupštine BiH pravobranilac BiH Mariofil LJubić rekao je da se za svaki postupak zna čije radnje su dovele do pokretanja arbitražnog postupka.

"Jasno je u svakom od postupaka ko će biti evenutalni obveznik, ali bez obzira ko to bio u ovoj zemlji biće šteta za BiH", pojasnio je LJubić.

On je ukazao i na pitanje enormnih troškova arbitražnog zastupanja koje košta više od milion evra.

Pravobranilac BiH je pozvao poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Informaciju prime k znanju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital