Provjera kvaliteta aktive - novi trendovi u evropskom bankarstvu

24.04.2015. 12:47 / Izvor: eKapija.ba
Provjera kvaliteta aktive - novi trendovi u evropskom bankarstvu

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini uspješno održalo prezentaciju o temi "Provjera kvaliteta aktive" u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u saradnji sa revizorsko – konsultantskom kompanijom EY (Ernst & Young d.o.o. Sarajevo) uspješno održalo prezentaciju o temi "Provjera kvaliteta aktive" u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke, navodi se u saopćenju Sberbank BH.

Prezentaciji je prisustvovalo više od 40 učesnika, uključujući predstavnike banaka, regulatora i međunarodnih organizacija. Seminar su realizovali renomirani predavači kompanije EY iz Republike Češke, Hrvatske i Srbije sa bogatim internacionalnim bankarskim iskustvom u pripremi i provođenju procesa "Provjera kvaliteta aktive".

Glavni cilj prezentacije je bio da se bh. bankarski i finansijski sektor upozna sa novim zahtjevima i propisima od strane Evropske centralne banke, te da se lokalne banke i regulatori pripreme za provjere kvaliteta aktive po navedenim standardima.      

"Veoma smo zadovoljni uspostavljanjem saradnje sa renomiranom kompanijom kao što je EY. Ova aktivnost predstavlja nastavak našeg edukacijskog programa zasnovanog na međunarodno priznatoj metodologiji sa ciljem da kroz ovakve i slične prezentacije i edukativne aktivnosti nastavimo raditi na jačanju kapaciteta lokalnih risk profesionalaca u bankarskom i finansijskom sektoru, kao i njihovom približavanju standardima EU-a", izjavio je Amar Brkan, generalni sekretar UPRMBiH.

"Sretni smo zbog prepoznavanja činjenice da konsultanti - revizori svojim djelovanjem i uloženim naporima mogu značajno doprinijeti tržištu kroz proaktivno djelovanje, promovisanje transparentnosti i dijalog u saradnji sa klijentima, regulatorima, investitorima, ali i ostalim interesnim stranama", izjavila je Maja Hafizović, Direktor Ernst & Young d.o.o. Sarajevo.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini  jedno je od 40 svjetskih priznatih partnera Global Association of Risk Professionals (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprjeđenje funkcije risk menadžmenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital