Kapital / IZVJEŠTAJI

Prviredna kretanja u KS-u u prvom kvartalu 2008. godine

22.04.2008. 09:35 / Izvor: Fena

Od 20 industrijskih grana prerađivačke industrije Kantona Sarajevo (KS) u prvom kvartalu ove godine 14 ih je ostvarilo rast u rasponu od 7,4 posto u proizvodnji hrane i pića do čak pet puta veće proizvodnje u oblasti proizvodnje mašina i uređaja.

Preostalih šest grana je ostvarilo manju prozvodnju u odnosu na isti period lani što je posebno izraženo u proizvodnji hemijskih i tekstilnih proizvoda.

Ministar privrede KS-a Abid Šarić i predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo jučer su na konferenciji za novinare prezentirali privredna kretanja u KS-u u prvom kvartalu 2008.

Šarić je kazao da zabrinjava smanjenje indeksa industrijske proizvodnje, ali da treba uzeti u obzir da je u tom periodu došlo do povećanja cijena osnovnih energenata i cijena industrijskih proizvoda, uglavnom ulaznih sirovina.

Promet u trgovini namalo u prva dva mjeseca (s PDV-om) iznosio je 360,2 miliona KM ili 37, 1 posto više nego u istom periodu lani. Prihodi u turizmu su povećani za 16,8 posto i iznose 4,1 milion KM.

Broj zaposlenih radnika u januaru je viši za 19 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosi 115.389 što je 27,2 posto ukupno zaposlenih u Federaciji BiH. Primat u broju zaposlenih drže i dalje trgovina naveliko i malo, te prerađivačka industrija.

Broj nezaposlenih registrovanih osoba je niži za pet posto i iznosi 65.546. Iako je evidentno veoma visok broj nezaposlenih, podaci pokazuju da je taj broj u padu, te da će se procesom reregistracije nezaposlenih na biroima, koji je u toku, imati realnija slika stvarnog stanja toj oblasti.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena KS-a u prva tri mjeseca iznosila je 1,072 milijardu KM, a vodeći partneri i dalje su Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Ukupan izvoz je veći za svega 1,21 posto i iznosi 183 miliona KM, a uvoz je povećan za čak 27,82 posto i iznosi 889 milion KM.

Osvareni deficit iznosi 706 miliona KM, što predstavlja povećanje za čak 37,09 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital