Raiffeisen banka i Garantni fond RS zaključili ugovor o garantnom aranžmanu

28.08.2020. 10:55 / Izvor: Akta.ba
Raiffeisen banka i Garantni fond RS zaključili ugovor o garantnom aranžmanu

Program podrške privredi s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica koronavirusa

"Ovakvi oblici saradnje su značajna osnova za razvoj i jačanje bh. privrede te održivog ekonomskog razvoja, posebno u vrijeme kada se mnogi suočavaju sa posljedicama koronavirusa. Kao odgovoran bankar gradimo dugoročne odnose sa našim klijentima, nastojimo podržati njihov biznis i biti tu za njih kada im naša podrška najviše treba. Ovaj aranžman je samo jedan od koraka koje smo poduzeli od početka pandemije da našim klijentima olakšamo pristup sredstvima koja će im pomoći da prevaziđu nastalu krizu. Potpisivanjem Ugovora sa Garantnim fondom RS-a, Raiffeisen banka ima na raspolaganju garancije za pokriće kreditne izloženosti klijenata, mikro, malih i srednjih kompanija koje su pogođene pandemijom i to za likvidnost i obrtna sredstva te investicione troškove", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Aranžman iz okvira garantnog programa Vlade RS-a, a čija provedba je u nadležnosti Garantnog fonda RS-a, ima za cilj ublažavanje negativnih posljedica i sprečavanje veće ekonomske štete nastale zbog pandemije COVID-19. 

Banka će kroz ovu saradnju biti u mogućnosti da mikro, malim i srednjim kompanijama te poduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima sa prebivalištem u Republici Srpskoj, a koji ispunjavaju potrebne uslove, obezbijedi finansiranje u maksimalnom iznosu do 250.000 KM.

Finansijska sredstva bit će dostupna uz rok otplate do 4 godine, uključujući i period odgode plaćanja do 12 mjeseci, uz garanciju obezbjeđenja kredita te djelimičnu zaštitu od kreditnog rizika povećanog ekonomskim posljedicama zbog pandemije koronavirusa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital