Kapital / BANKARSTVO

Raiffeisen banka u prošloj godini ostvarila dobit od 42,5 milliona KM

Raiffeisen bank d.d. Bosna i Hercegovina završila je uspješno 2013. godinu sa ukupnom aktivom od 3,8 milijardi KM, dok je ostvarena dobit iznosila 42,5 milliona KM, rekao je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke.

15.04.2014. 12:36 / Izvor: eKapija.ba

Raiffeisen bank d.d. Bosna i Hercegovina je na današnjoj press konferenciji predstavila rezultate poslovanja u 2013. godini, kao i zacrtane planove i ciljeve za 2014. godinu.

"Za nas je protekla poslovna godina, iako vrlo teška, ipak bila uspješna. Godinu smo završili s ukupnom aktivom u iznosu od 3,80 milijardi KM. Ostvarili smo dobit u iznosu od 42,51 milion KM, čime smo potvrdili ispravnost naše strategije i učvrstili osnovu za uspješno poslovanje u budućnosti. Također, želim istaći da je ostvarena profitabilnost na zadovljavajućem nivou i kao takva je od izuzetnog značaja za stabilno poslovanje u budućnosti", kazao je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke. On je također i najavio njegov skori odlazak sa pozicije direktora banke u BiH na poziciju novog direktora Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Što se tiče ostalog poslovanja banke, depoziti na kraju godine iznosili su 2,37 milijardi KM, što pokazuje visok stepen povjerenja klijenata. Dodatnu potvrdu stabilnosti poslovanja Banke daje i kapital koji je na kraju godine iznosio 510,06 miliona KM.

"Ukupni krediti su na kraju 2013. godine iznosili 2,37 milijardi KM. Tokom godine banka je bila vrlo aktivna u kreditiranju, pružajući podršku kako građanima tako i ekonomiji, pri čemu je plasirala preko milijardu novih kredita", ističe Mueller.

Na press konferenciji, pored direktora banke, prisutnima se obratio i  Karlheinz Dobnigg, zamjenik direktora Banke, a bili su prisutni i Sanela Pašić i Damir Karamehmedović, članovi Uprave Banke.  

"Naši dobri poslovni rezultati proističu iz  kontinuirane prilagodbe tržištu, inovacija u poslovanju, te naše usmjerenosti na klijente i njihove potrebe. Tokom 2014. godine ćemo također kontinuirano raditi na unapređenju naše ponude stavljajući naglasak na elektronske/ alternativne kanale distribucije, a planiramo otvoriti još novih poslovnica budući da nam se broj klijenata konstantno povećava", istakao je Dobnigg. Otvaranje nove poslovnice u Sarajevu najavio je već za sljedeći mjesec.

Tokom 2014. godine Raiffeisen banka će se u segmentu pravnih lica fokusirati na proizvode Cash Management i Trade Finance, te na investicije u domenu energetskih potreba kroz kredite za energetsku učinkovitost iz kreditne linije WeBSEFF 2/EBRD za finansiranje održive energije, te na ODRAZ- novi proizvod za dugoročno finansiranje iz sredstava Svjetske banke. Kada je riječ o segmentu fizičkih lica, naglasak će i dalje biti na finansiranju stanovništva, te na kartičnom poslovanju.

A.Š.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital