Raiffeisen banka u prošloj godini ostvarila dobit od 42,5 milliona KM

15.04.2014. 12:36 / Izvor: eKapija.ba

Raiffeisen bank d.d. Bosna i Hercegovina završila je uspješno 2013. godinu sa ukupnom aktivom od 3,8 milijardi KM, dok je ostvarena dobit iznosila 42,5 milliona KM, rekao je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke.

Raiffeisen bank d.d. Bosna i Hercegovina je na današnjoj press konferenciji predstavila rezultate poslovanja u 2013. godini, kao i zacrtane planove i ciljeve za 2014. godinu.

"Za nas je protekla poslovna godina, iako vrlo teška, ipak bila uspješna. Godinu smo završili s ukupnom aktivom u iznosu od 3,80 milijardi KM. Ostvarili smo dobit u iznosu od 42,51 milion KM, čime smo potvrdili ispravnost naše strategije i učvrstili osnovu za uspješno poslovanje u budućnosti. Također, želim istaći da je ostvarena profitabilnost na zadovljavajućem nivou i kao takva je od izuzetnog značaja za stabilno poslovanje u budućnosti", kazao je Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke. On je također i najavio njegov skori odlazak sa pozicije direktora banke u BiH na poziciju novog direktora Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

Što se tiče ostalog poslovanja banke, depoziti na kraju godine iznosili su 2,37 milijardi KM, što pokazuje visok stepen povjerenja klijenata. Dodatnu potvrdu stabilnosti poslovanja Banke daje i kapital koji je na kraju godine iznosio 510,06 miliona KM.

"Ukupni krediti su na kraju 2013. godine iznosili 2,37 milijardi KM. Tokom godine banka je bila vrlo aktivna u kreditiranju, pružajući podršku kako građanima tako i ekonomiji, pri čemu je plasirala preko milijardu novih kredita", ističe Mueller.

Na press konferenciji, pored direktora banke, prisutnima se obratio i  Karlheinz Dobnigg, zamjenik direktora Banke, a bili su prisutni i Sanela Pašić i Damir Karamehmedović, članovi Uprave Banke.  

"Naši dobri poslovni rezultati proističu iz  kontinuirane prilagodbe tržištu, inovacija u poslovanju, te naše usmjerenosti na klijente i njihove potrebe. Tokom 2014. godine ćemo također kontinuirano raditi na unapređenju naše ponude stavljajući naglasak na elektronske/ alternativne kanale distribucije, a planiramo otvoriti još novih poslovnica budući da nam se broj klijenata konstantno povećava", istakao je Dobnigg. Otvaranje nove poslovnice u Sarajevu najavio je već za sljedeći mjesec.

Tokom 2014. godine Raiffeisen banka će se u segmentu pravnih lica fokusirati na proizvode Cash Management i Trade Finance, te na investicije u domenu energetskih potreba kroz kredite za energetsku učinkovitost iz kreditne linije WeBSEFF 2/EBRD za finansiranje održive energije, te na ODRAZ- novi proizvod za dugoročno finansiranje iz sredstava Svjetske banke. Kada je riječ o segmentu fizičkih lica, naglasak će i dalje biti na finansiranju stanovništva, te na kartičnom poslovanju.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital