Kapital / IZVJEŠTAJI

Raiffeisen vodeća banka, UniCredit kao grupacija

16.08.2007. 08:33 / Izvor: Investitor

Raiffeisen banka BiH Sarajevo prema nerevidiranim rezultatima poslovanja za prvih šest mjeseci 2007. godine i dalje ostaje najveća banka u BiH po osnovu iznosa ukupne aktive.

Iako se očekivalo da će s pripajanjem sarajevske HVB Central profit mostarskoj UniCredit Zagrebačkoj banci nastati nova najveća komercijalna finansijska institucija u našoj zemlji to se nije dogodilo.

Ukupna aktiva Raiffeisen banke, zaključno sa 30. junom 2007. godine, iznosila je 3,57 milijardi KM, nasuprot zajedničkih 3,35 milijardi KM ukupne aktive UniCredit i HVB Central profit banke, koje će do kraja ove godine početi poslovati kao jedna banka.

Između njih se, na drugom mjestu, našla Hypo Alpe Adria grupa, čije dvije banke u Mostaru i Banjaluci, zajednički imaju aktivu od 3,39 milijardi KM.

Ali, sa druge strane, UniCredit je postala najveća bankarska grupacija u našoj zemlji, jer uključuje još Novu banjalučku banku čija je aktiva na kraju prvog polugodišta iznosila 503 miliona KM, što praktično znači da je aktiva UniCredit grupe u BiH 3,8 milijardi KM.

Iako je Raiffeisen banka najveća u BiH, ona je po iznosu kapitala i ostvarenoj polugodišnjoj dobiti potisnuta sa liderske pozicije.

Sa 292 miliona KM ukupnog kapitala lidersku poziciju su zauzele UniCredit i HVB CPB, a slijede je Hypo grupa sa 278 i Raiffeisen sa 219 miliona KM kapitala.

UniCredit i HVB CPB su i najprofitabilnije banke u BiH, sa ukupnom polugodišnjom dobiti od 31,6 miliona KM. Slijedi Hypo grupa sa 19,7 miliona KM i Raiffeisen banka BiH sa 17,7 miliona KM čiste zarade.

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH, ukupna aktiva bankarskog sektora u maju ove godine je iznosila 16 milijardi KM. Tri vodeće bankarske grupacije u BiH kontrolišu čak 64,4 odsto ukupnog bankarskog tržišta, od čega Raiffeisen banka 22,3 odsto, Hypo Grupa 21,2 odsto, te UniCredit Zagrebačka i HVB Central profit banka sa 20,9 odsto tržišnog udjela.

Osim ove tri velike banke na bh. tržištu, u narednom periodu treba obratiti pažnju na Novu ljubljansku banku (NLB Tuzlanska i NLB Razvojna banka Banjaluka), Volksbank grupaciju (Volksbank Sarajevo i Zepter komerc banka Banjaluka) i Intesa grupu (UPI i LT Gospodarska banka).

NLB je trenutno četvrta po veličini bankarska grupacija u BiH sa iznosom ukupne aktive od 1,8 milijardi KM, a slijedi Volksbank grupa u BiH sa 1,01 milijardom KM, te italijanska Banca Intesa grupa sa aktivom od 838 miliona KM.

Od preostalih banaka treba pomenuti ABS banku Sarajevo, koja odnedavno pripada Steiermarkishe Bank und Sparkasse, čija aktiva trenutno iznosi 260 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital