RAK: Telemach ima dominaciju na tržištu!

08.04.2019. 08:41 / Izvor: Večernje novosti
RAK: Telemach ima dominaciju na tržištu!

Postoji li monopol u Bosni i Hercegovini u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaj?

Nakon što se u BiH podigla "prašina" oko izjava rukovodioca Regulatorne agencije za komunikacije o monopolu na tržištu audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na državnom nivou, a gdje ja za stvaranje monopola na tržištu BiH, prozvan "M:tel", ipak, situacija je sasvim drugačija. To se jasno vidi iz odgovora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koji su dostavljeni "Novostima".

Odgovor na pitanje oko monopola na tržištu BiH stoji u Analizi maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, koje je uradio RAK, ali još nije objavljena. Ipak iz RAK-a na pitanje da li je navedena analiza pokazala dominaciju nekog operatera na teritoriji BiH, odgovaraju sljedeće:

"Ne, niti jednog pojedinačno. Međutim, ako se uzme u obzir da bosanskohercegovačka zakonska regulativa omogućava pravnom licu da ima povezana lica, može se tumačiti da "Telemach d.o.o. Sarajevo", sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu na maloprodajnom tržištu audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na državnom nivou.", poručuju iz RAK.

Dalje iz RAK pojašnjavaju da nisu objavili rezultate analize iz razloga što njena primena nije stupila na snagu.

"U cilju obezbjeđenja uslova za podsticanje daljeg razvoja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i elektronskih medija, u 2017. godini, Agencija je pristupila aktivnostima na provođenju analize maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Međutim, imajući u vidu da je u međuvremenu došlo do promena u legislativi Evropske unije, Agencija je prepoznala potrebu da istovremeno provede analize svih relevantnih tržišta elektronskih komunikacija i elektronskih medija u BiH, uključujući i Analizu maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Tek nakon provođenja i primene novih analiza, kao i pomenute analize regulatorne mere će biti primenjene na sve operatere sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima.", pojašnjavaju u RAK.

Inače, zanimljivo je da se u cijelu priču oko monopola u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja na području BiH nedavno uključilo i Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu. Iz ove institucije je zatraženo od Konkurencijskog vijeća BiH da dostavi mišljenje o njihovom postupanju u vezi sa izdavanjem odobravanja pojedinim telekomunikacijskim operaterima u BiH, koji su u prethodnom periodu izvršili kupovinu više firmi u BiH, a što za posljedicu može imati dominantan položaj privrednog subjekta na relevantnom tržištu.

Pritisak Vijeća ministara može da se smatra i pritiskom na Konkurentsko vijeće.

Pitanje koje se nameće je i "da li se sugestivno poručuje Konkurentskom vijeću "šta da uradi" i kako može određeno geografsko područje biti relevantno tržište ako privredni subjekt posluje u cijeloj BiH?", pitaju se izvori "Novosti" i dodaju da je zanimljivo zašto u ovom trenutku Vijeće ministara to naglašava u zaključku.

Vijeće ministara je zatražilo odgovor i da li neki telekomunikacijski operater ima trenutno dominantan položaj na tržištu, tj. udio veći od 40 odsto, pri čemu treba imati u vidu da relevantno tržište prema Zakonu o konkurenciji nije BiH, već određeno geografsko područje.

Takođe se traži i dogovor da li su pokrenuti ili se planiraju pokrenuti postupci u cilju sprječavanja eventualnog monopolističkog ponašanja bilo kojeg telekomunikacijskog operatera na tržištu BiH.

Izvori "Novosti", upoznati sa cijelom situacijom, kažu da ulazak Vijeća ministara u priču oko monopola u pomenutoj oblasti otvara nekoliko pitanja, poput "da li je Vijeće ministara tražio u prošlosti sličnu informaciju iz Konkurentskog vijeća?".

"Zanimljivo je i šta je konkretan povod da Vijeće ministara donese zaključke, odnosno i da li je ovo vid pritiska na Konkurentsko vijeće.", ističu izvori Novosti.

Takođe iz poteza Vijeća ministara otvara se, pitanje, kažu izvori, ako posmatramo tržište, zašto nemamo i Konkurencijska vijeća entiteta i da li je ovo uvod u formiranje istih?

"Definitivno, zaključcima Vijeća ministara imamo miješanje u rad nezavisnog organa, a pitanje je ko je uopšte predlagač zaključaka i da li su ministri iz RS glasali za iste," izjavili su izvori poznati Novostima.

U regulatornoj agenciji za komunikacije BiH kažu da su aktivnosti na sprovođenju analiza svih tržišta, uključujući i analize maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u pripremi i planirano je da budu sprovedene u toku 2019. godine.

"Naglašavamo, kada je u pitanju tržište distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, regulatorne obaveze nisu nametnute niti jednom operateru, koji ove usluge pruža u BiH", kažu u RAK-u.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital