Kapital / IZVJEŠTAJI

Raspoloživa likvidnost Agrokora na kraju februara 1,68 milijardi kuna

06.03.2018. 14:27 / Izvor: Poslovni dnevnik

Agrokor aktivno upravlja svojom likvidnošću, a na dan 28. februara ove godine ukupna raspoloživa likvidnost u koncernu iznosila je 1,68 milijardi kuna, kaže se u izvješću o stanju Agrokora u trenutku primopredaje poslova izvanredne uprave, koje je objavljeno na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Od početka procesa izvanredne uprave, značajno povećana likvidnost dobavljača kroz plaćanja starog i graničnog duga te plaćanja svih novih faktura u ugovorenim rokovima, ocjenjuje se uz ostalo u izvješću, koje donosi i kronologiju najvažnijih događaje tijekom procesa izvanredne uprave.

Kako se navodi, unutar vremenskog razdoblja trajanja izvanredne uprave predviđa se da će dobavljačima biti isplaćeno preko 490 milijuna eura starog i graničnog duga, što uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga u iznosu od 35 miliona eura, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinanciranjem, namijenjene dobavljačima.

Povrh 490 miliona eura plaćenog graničnog i starog duga, isplatama za tekuće obveze za robe i usluge isporučene nakon početka postupka izvanredne uprave, tijekom postupka izvanredne uprave ukupno je dobavljačima plaćeno daljnjih više od 2,1 milijarde eura, kaže se u izvještaju.

"Sistem Agrokor aktivno upravlja svojom likvidnošću uz ažuriranje projekcija novčanog tijeka svakih četrnaest dana te utvrđivanje i odobravanje tjednih budžeta plaćanja na temelju tih prognoza za 19 osnovnih operativnih kompanija, koje predstavljaju više od 90 posto novčanog tijeka grupe", kaže se u izvještaju.

Dodaje se da su od 24. novembra 2017. godine, ključne hrvatske kompanije, s izuzetkom kompanija iz segmenta maloprodaje i veleprodaje, prešle na dvotjedni režim plaćanja, u kojem se samo izvanredna plaćanja realiziraju na tjednoj osnovi.

Što se tiče rezultata poslovanja, iznose se preliminarni rezultati za prvih 11 mjeseci 2017. godine, prema kojima je EBITDA u segmentu maloprodaje i veleprodaje iznosila minus 149 miliona kuna, u prehrani 1,04 milijarde kuna, a u poljoprivredi 283 miliona kuna. 

U izvještaju se kaže i da novoimenovana izvanredna uprava po pitanju nagodbe nastavlja s radom na temelju prijedloga nacrta plana nagodbe koji je vjerovnicima i javnosti prezentiran decembru prošle godine.

Taj prijedlog je, kako se navodi, "jasno pokazao da će se vrijednost kompanije prenijeti na vjerovnike, koji će naposljetku, nakon implementacije nagodbe, biti njezini vlasnici".

Očekuje se također da će većina vjerovnika morati otpisati dio svojih tražbina na temelju finansijskih projekcija poslovanja odnosno imovine cjelokupnog sistema.

Izvanredna uprava očekuje i da će vjerovnici podržati formiranje stalnog Vjerovničkog vijeća, iako zbog rokova propisanih zakonom to vjerojatno neće biti moguće prije svibnja. Naime, kako se objašnjava, početkom veljače počeo je teći rok prema kojem vjerovnici u svakoj od skupina imaju 30 dana za izbor svog predstavnika, a ako neka skupina ne izabere predstavnika u tom roku, tada počinje teći rok od 60 dana po isteku kojeg predstavnika određuje sud.

Rokovi od ukupno 90 dana ističu početkom maja, pa će tada biti ispunjeni zakonski preduvjeti za formiranje stalnog Vjerovničkog vijeća, kaže se u izvještaju. Zaključuje se da je cilj do 10. aprila 2018. imati dogovorene odredbe i uvjeti plana nagodbe.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Agrokor

#likvidnost

#finansije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital