Rast od 21 posto: Kreditni portfolio ProCredit Bank iznad tržišnog prosjeka

21.12.2017. 12:01 / Izvor: Akta.ba
Rast od 21 posto: Kreditni portfolio ProCredit Bank iznad tržišnog prosjeka

U Bosni i Hercegovini trenutno su u zamahu transformacije biznis modela poslovanja ProCredit Bank.Kreditni portfolio Banke u dijelu malih i srednjih preduzeća porastao za 21%

U Bosni i Hercegovini trenutno su u zamahu transformacije biznis modela poslovanja ProCredit Bank koje omogućavaju rast i razvoj Banke, kao što je to bio slučaj u cijeloj Grupaciji, a pogotovo u zemljama regiona, naglašeno je danas na novogodišnjem druženju članova Uprave ProCredit Bank Bosne i Hercegovine sa novinarima koje je održano u Sarajevu.

Također, kreditni portfolio Banke u dijelu malih i srednjih preduzeća porastao je za 21% zaključno sa novembrom 2017. godine u odnosu na isti period lani. Kvalitet kreditnog portfolia banke se konstantno poboljšava. Kvalitet kreditnog portfolia je trenutno iznad tržišnog prosjeka, što ukazuje na stabilnost i dugoročnu viziju poslovanja Banke, navodi se u saopćenju za javnost ProCredit Bank.

U razgovoru sa novinarima članovi Uprave ProCredit Bank Edin Hrnjica, generalni direktor, Amel Agić i Amir Salkanović, izvršni direktori, kazali su da se transformacija biznis modela ogleda prije svega u investicijskom ciklusu usmjernom na digitalizaciju i poslovanje sa malim i srednjim preduzećima, a što će omogućiti rasti i razvoj te jačanje kvaliteta kreditnog portfolia Banke. Primjenom istog modela transformacije poslovanja sve ProCredit banke u zemljama okruženja bilježe konstantan rast kreditnog i depozitnog portfolia.

"Mi smo u segmentu malih i srednjih preduzeća rasli preko 20 procenata. U toku 2017. godine prošli smo kroz jedno puno snažnije određenje prema malim i srednjim preduzećima. Dakle, naš fokus su upravo oni. To je posao koji ima izazove, ali je u BiH rezultirao vrlo jakim rastom kreditnog portfolija. Ono što također želimo istaći je da je kvalitet kreditnog portfolija svaki dan sve bolji i u ovom momentu imamo najkvalitetniji kreditni portfolio na tržištu BiH. To smo postigli zahvaljujući našem fokusu na kvalitetna i izvozno orjentisana mala i srednja preduzeća", kazao je Hrnjica.

Dodajući da je u svemu tome veliki fokus na kvalitet usluga gdje je urađen cijeli niz koraka koji se odnosi na digitalizaciju i transformaciju poslovanja od standardnih do telekomskim bankarskim kanalima. Shodno tome, ponosno ističe podatak da se preko 90 % transakcija u ProCredit Banci obavlja elektronskim putem i to je nešto po čemu je ova banka jedinstvena na bh. tržištu.

Amir Salkanović, izvršni direktor banke osvrnuo se na rad tokom protekle 2017. godine, govoreći da su ubijeđeni da su upravo mala i srednja preduzeća ta koja će dati doprinos razvoju ekonomije i društva u cjelini.

"Poslujemo po principima društvene odgovornosti jer smatramo da ova vizija i misija ima smisla u Bosni i Hercegovini i ostajemo njoj dosljednji našoj ciljnoj skupini kao što to Grupacija radi u drugim zemljama", kazao je Salkanović.

Pored podrške malim i srednjim preduzećima, dodaje, da su bili posvećeni i inovacijama digitalnih usluga koje će omogićiti što jednostavniji pristup klijentima uslugama banke.

S tim u vezi, u 2017. godini banka je kreirala web portal za fizička lica www.procreditbank-direct.com u koju je primjenom inovacija uključena jedinstvena ponuda da se za 10 KM dobija tekući račun, štedni račun, internet bankarstvo, debitna kartica, e-mail izvodi, i obavljanje 20 plaćanja u zemlji bez ikakvih provizija. U razgovoru je istaknuto da je još 2015. godine ProCredit Bank bila prva banka u Bosni i Hercegovini koja je otvorila samouslužnu Zonu 24/7.

Istaknuto je da je usljed uticaja principa društvene odgovornosti banka u tekućoj godini pristala na niže tržišno uvjetovane marže kako bi u potpunosti akcenat stavila, ne na čisti profit, nego na podršku stabilnim malim i srednjim privrednicima koji plaćaju poreze državi i izmiruju sve svoje obaveze u skladu sa zakonom te doprinose razvoju bosanskohercegovačke ekonomije.

Kao prva banka u Bosni i Hercegovini, ProCredit Bank, je ušla i u proces digitalne transformacije, nastojeći konstantno svojim klijentima olakšati dolazak u poslovnicu. Pored mašina koje omogućavaju polog kovanica, uloženo je i u nabavku bankomata koji klijentima omogućavaju da izvrše polog i isplatu novčanica u eurima.

"U cilju pojednostavljenja dostupnosti i funkcionalnosti bankarstva, investirali smo i u razvoj mobilnog bankarstva sa opcijom da korisnik potpuno samostalno blokira i odblokira svoju debitnu karticu, izmijeni dnevni limit svoje kartice i drugim opcijama. Na ovaj način, Banka pruža još jednu mogućnost klijentima da preuzmu upravljanje svojim finansijama", kazao je Amir Salkanović.

 

ProCredit grupacija koja posluje u zemljama Istočne i Jugoistočne Euope vrlo je stabilna. Za to su se pobrinuli respektabilni dioničari ProCredit Holdinga, kao što su KfW, IFC, TIAA, DOEN, itd. Prema finansijskim rezultatima Grupacije sa 3. kvartalom 2017. godine, ProCredit grupacija nastavila je rasti tako da su rezultati premašili očekivanja Grupe. Tako je na nivou Grupacije kada su u pitanju krediti preko 30.000 eura, što se smatra ciljnim segmentom, portfolio rastao za 12.9% u odnosu na isti period prošle godine. Cjelokupni portfolio zabilježio je rast od oko 5,6%, a taj iznos bi bio i veći da se Grupacija nije opredijelila za planirano smanjenje kredita za potrošačke namijene (krediti do 30.000 EUR).

Istaknut je značaj njemačkog kapitala, tj. stabilnost poslovanja cijele Grupacije za ProCredit Bank BiH.

“ProCredit Holding je jedini dioničar naše Banke koja ima punu podršku vlasnika i dioničara u Frankfurtu. Dokaz tome je i dokapitalizacija u visini od 2 miliona eura s kojom ProCredit Bank BiH ima punu podršku Holdinga da ostvari svoje ciljeve”, istakao je Amir Salkanović.

Što se tiče planova za 2018. godinu Amel Agić, izvršni direktor kazao će je da će ProCredit Bank i u 2018. godini nastaviti sa ulaganjem u poboljšanje usluga u pravcu rasta kreditnog portfolia u segmentu malih i srednjih preduzeća, omogućavanja pristupa fondovima EU, stalnih ulaganja u modernizaciju i opremljenost Zona 24/7 te elektronskih kanala.

"Nastavit će se sa ulaganjem u obuku i razvoj zaposlenika, gdje za rezultat imamo razvijen sistem zapošljavanja kroz ProCredit Entry Programme koji predstavlja bazu za zaposlenje u našoj instituciji, gdje svaki zaposlenik Banke ima mogućnost pohađanja kurseva engleskog jezika i naknadnog obrazovanja i razvoja kroz jednogodišnju bankarsku akademiju namijenjenu svim zaposlenicima Banke, kao i kroz trogodišnju menadžersku akademiju u Furth-u u Njemačkoj", kazao je Amel Agić.

Osim zaposlenika, Agić ističe da će nastaviti raditi i edukaciju klijenata i njihovih finansija, u domenu štednje i izbjegavanja potrošačkih kredita. "Mi u bancu imamo duboko uvjerenje da potrošačko kreditiranje treba izbjegavati jer dovodi do prezaduživanja cijelog društva", dodao je Agić.

Inače, ProCredit Bank, istaknuto je danas,  bila je prva međunarodna banka koja je došla u Bosnu i Hercegovinu kada se privreda dosta teško oporavljala poslije rata. Bila je to 1997. godina i ProCredit grupacija je vidjela mogućnost razvoja te je poslala svoje eksperte koji su analizirajući tadašnje tržište ponudili rješenje u vidu finansiranja malih privrednika.

"Tokom godina banka se specijalizirala za mala i srednja preduzeća, koja su ujedno stvarni generator razvoja privrede, koja posluju regularno, blagovremeno izmiruju svoje obaveze, zapošljavaju nove radnike, unapređuju kvalitet života zajednice, izvoze itd. Danas sa ProCredit Bank posluju jake, stabilne i prepoznatljive bh. kompanije", kazao je generalni direktor Banke Edin Hrnjica.

Kako je dodao, već duži period Banka nudi finansiranje kroz kreditne/garantne linije Europske unije, Svjetske banke i USAID-a. Također, s ciljem poticanja izvoza domaćim privrednicima ProCredit Bank nudi najbolje cijene međunarodnog platnog prometa gdje se posebno izdvaja plaćanje prema sestrinskim bankama iz ProCredit grupacije, 2,5 eura po transakciji.

Banka će također nastaviti sa aktivnostima na promociji principa društvene odgovornosti, kao što su angažman na implementaciji internih ekoloških mjera te daljni podsticaj klijenata da ulažu u ekološki održive projekte kroz stimulativne kamatne stope.

Tu su i implementacija credit risk standarda i kvalitetna i odgovorna finansijska analiza, implementacija novih IFRS 9 standarda, obezbjeđivanje međunarodnih garantnih linija koje će omogućitii lakši pristup finansiranju inovativnim preduzećima, osnaživanje regionalne saradnje na nivou Jugoistočne i Istočne Evrope kroz formulisanje stimulativnih provizija za međunarodni prilive i odlive, osnaživanje klijenata da samostalno upravljaju sopstvenim finansijama i ne zavise od rada finansijskih institucija, te na koncu ono na što su u ProCredit Bank naročito ponosni, a to je finansijska edukacija u domeni štednje i izbjegavanje potrošačkog kreditiranja, čime se izbjegavaju problemi prezaduživanja kako kompanija, tako i stanovništva.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital