Kapital / IZVJEŠTAJI

Rast proizvodnje i prodaje šumarskih sortimenata u RS-u

02.10.2020. 13:25 / Izvor: SRNA

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine proizvedeno oko 1,27 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 6,3 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najznačajnije mjesto u proizvodnji imali su trupci, kojih je proizvedeno u količini od 438.663 metra kubna od četinarskog i 212.077 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Proizvedeno je, između ostalog, i 389.580 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, kao i 150.926 metara kubnih takozvanog prostornog drveta četinara, pogodnog za hemijsku preradu i celulozu.

U Republici Srpskoj su za osam mjeseci ove godine prodata ukupno 1,23 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je više za 3,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je riječ o zadovoljavajućem nivou proizvodnje, posmatrajući uslove u kojima se odvija proizvodnja, kao i stanje na tržištu.

Šinik je naglasio da je dobro organizovana proizvodnja u šumarstvu u fizičkom obimu, kao i plasman šumskih sortimenata gdje se prate potrebe drvoprerade, što znači da funkcioniše drvoprerađivački i sektor proizvodnje namještaja na njihovim tržištima.

On je naveo da je nivo proizvodnje u avgustu ove godine manji u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali da je ostvareni proizvodni nivo približan prosječnom ostvarenju na mjesečnom nivou.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital