Raste broj korisnika Interneta u BiH

05.08.2009. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
Raste broj korisnika Interneta u BiH

U odnosu na istraživanje koje je GfK BH radio krajem prošle godine, broj Internet korisnika u BiH je porastao sa 33% na 35%, a broj kućanstava sa Internet priključkom sa 28% na 29%. Oko polovice korisnika Interneta u BiH ovom se uslugom koristi svakodnevno, a u tome prednjače poslovni ljudi, stručnjaci, te studenti i učenici.

Broj korisnika Interneta u BiH i dalje raste, pokazuje to posljednje istraživanje GfK BH Centra za istraživanje tržišta. Među građanima koji su u dobi od 15 i više godina postotak korisnika je sada 35% (bio je 33% krajem 2008. godine). Pored ukupnog broja korisnika rastao je i broj kućanstava sa Internet konekcijom, tako da on sada iznosi 29%, što i dalje nije osobito visoko znamo li da je taj postotak primjerice u susjednim zemljama iznad 40%. Ipak, trend uvođenja Internet konekcije u BH kućanstva će se nastaviti s obzirom da približno svako deseto BH kućanstvo, koje još uvijek ne posjeduje Internet u svojem domu, razmatra mogućnost njegova uvođenja i to do kraja ove godine, a još 14% će to vjerojatno učiniti mada ne tako skoro.

Kako je to slučaj sa većinom noviteta, tako su i Internet u prvome redu prihvatile mlađe generacije, posebice oni u dobi od 15 do 24 godine među kojima se njih gotovo ¾ služi internetom. Studenti i učenici su skupina koja najviše od svih barem nekada se služi Internetom (84%), a slijede ih stalno zaposleni među kojima oko polovice koristi ove usluge, dok među umirovljenicima nalazimo samo oko 4% korisnika. Iako je broj korisnika rastao i u FBiH i RS-u, on je ipak bio nešto veći u FBiH, pa je sada i razlika između ova dva entiteta nešto veća (41% naspram 26%). Slično se dogodilo i kada je riječ o spolu korisnika - tako je broj muških korisnika sada veći nego prije 6 mjeseci (sa 35% na 38%), ali porast broja žena korisnika Interneta ipak je bio nešto veći (skok sa 28% na 33%), no i dalje muškarci čine više od polovice svih Internet korisnika u BiH, pokazuje ovo istraživanje GfK BH.

Kada je riječ o čestini korištenja Interneta treba napomenuti da od ukupnog broja korisnika u BiH polovica njih koristi Internet svaki dan i tu se slika nije bitnije promijenila u odnosu na 2008. godinu. I ovdje dob korisnika ima važnu ulogu jer što je netko mlađi to češće pristupa Internetu, ali važno je i to čime se netko bavi. Tako oko 60% korisnika iz kategorije menadžera, poduzetnika, stručnjaka, ali i studenata i učenika Internet koristi na dnevnoj osnovi. Ono po čemu smo i dalje svojevrsni kuriozitet među zemljama CEE jest činjenica da više od 20% korisnika Internetu pristupa iz Internet caffe-a u čemu smo daleko ispred svih drugih zemalja u kojima je GfK proveo ovo istraživanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital