Rat trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

09.09.2015. 08:41 / Izvor: Jutarnji list
Rat trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

​Trgovački centri u Hrvatskoj najavljuju nove koncepte, šire se na internetsku trgovinu, u planu imaju i otvaranje novih centara.

U Lidlu su potvrdili daljnje širenje na hrvatskom tržištu: samo do kraja ove godine planiraju otvaranje još dvije nove trgovine u Zaprešiću i Zagrebu, čime će taj trgovački lanac dosegnuti brojku od 88 trgovina.

Uz to, objavili su i da će investirati u modernizaciju postojećih trgovina.

"Lidl kreće s novim konceptom gradnje i uređenja svojih trgovina, koji podrazumijeva veći prodajni prostor, prostranija parkirna mjesta, više prirodnog svjetla, još veću energetsku učinkovitost, atraktivan izgled i još ugodniju kupnju", najavljuju iz Lidla.

LIDL-REKORDNI REZULTATI

Lidl je lani ostvario rekordne rezultate u Hrvatskoj s prihodima od 3,3 milijarde kuna i dobiti od 108 milijuna kuna. Očito su taj rast sada odlučili investirati i u prodajnu mrežu. Još ove godine otvaraju nove trgovine u Zagrebu i Zaprešiću. Uz to, oko 20 milijuna kuna uložit će u renoviranje prodajnog centra Osijek Gornji Grad, na kojem s radovima započinju već 21. rujna. Predviđeno trajanje radova je šest mjeseci. Još pet postojećih trgovina modernizirat će do kraja 2016. godine. Prema neslužbenim internim planovima, Lidl dugoročno planira širenje i do 120 trgovina u Hrvatskoj, a u planu je i ekspanzija na srbijansko tržište.

Najavljenim investicijama očigledno se zaoštrava rat za kupce vodećih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu, koji se vodi od segmenta politike cijena do konkretnih prodajnih koncepata. U Plodinama najavljuju da će se idućih godina s postojećih 75 supermarketa proširiti na stotinjak prodajnih mjesta, i to i izvan Hrvatske.

Konzum je nedavno objavio uvođenje novih modernih prodajnih koncepata u lanac od gotovo 750 trgovina i novi koncept internet trgovine s izgradnjom centralnog skladišta na Vrbanima. Među njihovim novitetima su i samonaplatne blagajne.

"U posljednjih nekoliko godina izuzetno smo puno investirali u konkurentnost i nove kvadrate. Ukupne investicije u 2014. godini iznosile su više od 150 milijuna kuna, a nastavit ćemo i dalje istim intenzitetom investiranja", poručuju iz Konzuma.

NOVA PREUREĐENJA

Taj je trgovački lanac nedavno otvorio Super Konzum u Župi dubrovačkoj te malu prodavaonicu u Bistri. Od novih prostora, trenutno je u planu otvaranje još dvaju novih objekata - Super Konzuma na Kukuljanovu u Rijeci te male prodavaonice u zagrebačkom Vrbiku. Također, Konzum do kraja godine planira započeti i s preuređenjima svojih trgovačkih centara u Zadru, Puli i Požegi te u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Preuređenje tog centra od 5000 četvornih metara bit će među najvećim Konzumovim ulaganjima u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital