Kapital / BANKARSTVO

Rate kredita u švajcarskim francima veće za 30 odsto

31.03.2014. 08:45 / Izvor: SRNA

Za više od 3.000 korisnika kredita u švajcarskim francima u Republici Srpskoj mjesečne rate porasle su za oko 30 odsto, zbog rasta kursa valute u kojoj su podigli kredit u periodu otplate, rekla je Srni predsjednik Udruženja građana u Srpskoj "Švajcarski franak" Marijana P. Milić.

Ona ističe da je, zbog ovakve situacije, ugrožena egzistencija korisnika  kredita i njihovih porodica, jer je nekima od njih trenutno rata kredita veća od mjesečne plate, a neki su ostajali bez kompletne imovine.

Milićeva je dodala da, na primjer, neko ko je uzeo kredit prije sedam godina u iznosu od 300.000 KM, uredno ga otplaćivao svih sedam godina, danas ima dug po glavnici kredita od 360.000 KM.

"Ovakvim ugovorenim odnosom po kreditima došlo je do povrede osnovnog prava u obligacionim odnosima, a to je pravičnost, savjesnost, ravnopravnost. Cilj udruženja građana `Švajcarski franak` jeste upravo da zajedničkim radom i djelovanjem zaštiti korisnike kredita u švajcarskim francima od dokazano špekulativnog ponašanja banaka", rekla je Milićeva.

Ona je dodala da će udruženje, koje je osnovano prije mjesec dana i već okuplja nekoliko stotina građana, argumentovano i zakonskim putem djelovati i u javnosti i posredstvom sudova kako bi se korisnicima kredita u švajcarskim francima umanjio iznos rate kredita ili bar vratio na kurs koji je važio u momentu dizanja kredita.

Milićeva je rekla da udruženje sarađuje sa advokatima koji su se već bavili ovakvim slučajevima i doveli do sudskih presuda u korist korisnika kredita i pozvala sve građane koji imaju kredit u švajcarskim francima da se jave udruženju.

Ona je naglasila i da je, osim povrede prava na pravičnost i ravnopravnost u obligacionim odnosima, u slučaju BiH sporno i korištenje valute švajcarskog franka, jer je domaća valuta u BiH vezana za kurs evra.

"Niko ne spori zaradu bankama, ali neka zarađuje u pristojnim okvirima i na način da kurs švajcarskog franka vrati na nivo kada je potpisan ugovor o kreditu", rekla je Milićeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital