Razvojna banka FBiH u 2020. stabilizirala poslovanje

25.01.2021. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Razvojna banka FBiH u 2020. stabilizirala poslovanje

U vrijeme pandemije kreditirala je korisnike s dva posto fiksnom kamatnom stopom bez naknade na 36 mjeseci likvidnosti preduzeća.

Razvojna banka Federacije u prošloj godini je registrovala 80 novih korisnika. U vrijeme pandemije kreditirala je korisnike s dva posto fiksnom kamatnom stopom bez naknade na 36 mjeseci likvidnosti preduzeća. Podsjećamo, Vlada Federacije je pri ovoj posebnoj federalnoj finansijskoj instituciji uspostavila Garancijski fond. Fond je uspostavljen na osnovu značajnog depozita od 100 miliona KM, od kojih je 80 miliona KM već bilo na računu Razvojne banke po osnovu drugih komisionih poslova.

Vlada Federacije je u 2021. godini osigurala dodatnih 25 miliona KM u Garancijski fond čime je dodatno pojačan garancijski potencijal te je izdvojeno 15 miliona KM za subvencioniranje kamata.

"Privrednici će u FBiH moći dobiti povoljno, povoljnije ne postoji, kreditna sredstva od komercijalnih banaka, Vlada Federacije će subvencionirati kamatu, a putem Razvojne banke će biti izdate garancije. Time se smanjuje obaveza instrumenta obezbjeđenja korisnika kredita", kaže Semir Fejzić, vd predsjednik Uprave Razvojne banke F BiH

Podsjećamo, Vlada Federacije je pri ovoj posebnoj federalnoj finansijskoj instituciji uspostavila Garancijski fond. Fond je uspostavljen na osnovu značajnog depozita od 100 miliona KM.

"Mi već imamo 20 miliona plasiranih kredita prema komercijalnim bankama. Garancije, mi izdajemo komercijalnim bankama, a ne komitentima", pojašnjava Fejzić.

U prethodnoj godini urađena je potpuna stabilizacija banke koja se u cijelosti otvorila prema privredi, obrtu i poljoprivredi. Neke od kompanija posljednjih godina kontinuirano, uz podršku razvojne banke, proširuju proizvodnju, odnosno, vlastite kapacitete

"Uz pomoć Razvojne banke krenuli smo u izgradnju jedne proizvodne hale, koju smo završili 2017.godine, u 2018. smo izgradili novu, i ona je gotova, sad radimo treću, imamo uraditi još 4000 kvadrata",  navodi Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH iz Lukavca.

Svjetska banka je pozitivno ocjenila rad i poslovanje Razvojne banke Federacije.

"Što je za rezultat imalo 33,6 miliona eura, koji će biti plasirani, mikro, malim i srednjim preduzećima", ističe Semir Fejzić, vd predsjednik Uprave Razvojne banke F BiH.

Razvojna banka Federacije u prošloj godini je registrovala 80 novih korisnika. U vrijeme pandemije kreditirala je korisnike s dva posto fiksnom kamatnom stopom bez naknade na 36 mjeseci likvidnosti preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital