Kapital / BANKARSTVO

Razvojna banka kao pandan Svjetskoj banci

15.07.2014. 12:41 / Izvor: SRNA

Zemlje BRIKS-a /Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika/ formiraju Razvojnu banku, koja će biti pandan Svjetskoj banci, a čiji će početni kapital iznositi 50 milijardi američkih dolara. 

Ta banka treba da postane instrument prodora zemalja BRIKS-a na tržišta zemalja u razvoju.

Postoji mogućnost da se ovim zemljama pridruži i Argentina, koja planira da postane šesti član partnerstva BRIKS.

Nacrt ustava banke dozvoljava učešće i drugih zemalja, ali će članovi BRIKS-a sačuvati svoju kontrolu nad novom strukturom – njihov udio u kapitalu ne smije biti niži od 55 odsto.

Ekonomisti procjenjuju da nova banka neće pretendovati na globalnu ulogu, ali će se razlikovati od regionalnih razvojnih banaka – Evropske, Interameričke, Afričke, Azijske i drugih.

Za razliku od MMF-a i Svjetske banke, gdje glavnu riječ vode zapadne zemlje, banka BRIKS će raditi prvenstveno u interesu svojih osnivača.

Banka BRIKS-a može da dobija novac i od privatnih investitora, a članice banke mogu da računaju na preferencijalne tretmane u trgovini i investicijama u okviru kreditnih sporazuma – navode ekonomski portali.

PODIJELI:

TAGOVI:

#razvojna banka

#svjetska banka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital