RBI u prvom kvartalu 2019. ostvarila konsolidovanu dobit od 226 miliona eura

16.05.2019. 08:37 / Izvor: Akta.ba
RBI u prvom kvartalu 2019. ostvarila konsolidovanu dobit od 226 miliona eura

Neto prihod od kamata je na stabilnih 825 miliona eura na godišnjoj osnovi.

Raiffeisen Bank International (RBI) je ostvarila konsolidovanu dobitod 226 miliona eura u prvom kvartalu 2019. godine, te poslovni rezultat od 465 miliona eura. 

"Iskazan je pozitivan trend rasta kredita i neto prihoda od kamata. Usljed različitih jednokratnih efekata, prvi kvartal 2019. godine je samo u ograničenoj mjeri uporediv sa istim kvartalom prethodne godine. Očekujem da će RBI i u 2019. postići dobar poslovni rezultat. Imamo jaku kapitalnu osnovu koja nam omogućava daljnji rast", izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a. 

Usprkos prodaji osnovnog bankarskog poslovanja u Poljskoj, ukupni neto prihod od kamataje na godišnjoj osnovi opao samo za neznatnih 4 miliona eura i iznosi 825 miliona eura. Bez ove prodaje, neto prihod od kamata bi porastao za oko 8 procenata. Neto kamatna maržaje manja za 7 baznih poena i iznosi 2,43 procenta, što je uglavnom zasnovano na rastu poslova sa niskom maržom u Centrali i negativnim kretanjima marži u Rusiji i Bjelorusiji. 

Opšti administrativni troškovisu manji za 16 miliona eura na godišnjoj osnovi i iznose 724 miliona eura. Koeficijent trošak/prihoduvećan za 3,6 procentnih poena usljed promjene hedžinga i iznosi 60,9 procenata.

Umjereni gubici po osnovu umanjenja vrijednosti finansijske imovine

Gubici po osnovu umanjenja vrijednosti finansijske imovinesu umjereni u izvještajnom periodu  i iznose 9 miliona eura, u poređenju sa 83 miliona eura neto otpuštanja rezervisanja za kreditne gubitke u istom periodu prošle godine – prije svega usljed priliva i oporavaka.

NPE koeficijentje ostao relativno stabilan, te uz smanjenje od 0,1 procentni poen od početka godine sada iznosi 2,5 procenata. Sa 58,4 procenta je i Koeficijent pokrivenosti NPEostao skoro neizmijenjen.

Koeficijent ukupnog kapitala (potpuno ispunjen) iznosi 18,0 procenata

CET1 koeficijent(potpuno ispunjen) iznosio je 13,4 procenta, Tier 1 koeficijent(potpuno ispunjen) 14,9 procenta, a koeficijent ukupnog kapitala(potpuno ispunjen) 18,0 procenata. U suštini, svi koeficijenti su ostali isti u odnosu na kraj 2018. godine. Pomenuti koeficijenti kapitala zajedno sa preliminarnom dobiti iz prvog kvartala bi bili za oko 18 baznih poena veći od iskazanih koeficijenata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital