Rebalans budžeta Općine Novi Grad: Dodatna sredstva za privrednike

11.09.2020. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Rebalans budžeta Općine Novi Grad: Dodatna sredstva za privrednike

Na 35. sjednici Općinskog vijeća usvojena je i odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Vitkovac I".

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je online sjednicu na kojoj je usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 53.343.300 KM, a kojim su osigurana dodatna sredstva za podršku privredi, dovršetak kapitalnih projekata i projekte cestovne infrastrukture i saobraćaja u mirovanju.

Radi se o drugom rebalansu budžeta, prvi je urađen u martu, na početku pandemije koronavirusa, kada su iz općinskog budžeta osigurana dodatna sredstva za rad Civilne zaštite, domova zdravlja i drugih ustanova uključenih u prevenciju i brobu protiv koronavirusa na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, te podršku privredi.

"Ova godina je zaista posebna i ne može se porediti niti sa jednom prethodnom, niti je iko u vrijeme donošenja budžeta mogao naslutiti šta će nas sve u ovoj godini zadesiti. Ukupan iznos budžeta sa prenesenim sredstvima iz prehodne godine, koja se prije svega odnose na realizaciju kapitalnih projekata iznosi 53 miliona konvertibilnih maraka. Zbog posljedica pandemije prihodi u ovoj godini su umanjeni za oko sedam posto ili između tri i četiri miliona konvertibilnih maraka. To je manji pad prihoda nego što smo očekivali kada smo radili prvi rebalans", kazao je općinski načelnik Općine Semir Efendić, istakavši da je rebalans urađen tako da su osigurana finansijska sredstva za kapitalne projekte čija je realizacija u toku.

To se prije svega odnosi na izgradnju sportske dvorane i dogradnje škole "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku, koja bi trebala biti završena u narednom mjesecu. Osigurana su sredstva i za dovršetak obnove dječijeg vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju, koji je također pri kraju, zatim i za druge projekte iz oblasti saobraćaja koje Općina radi samostalno ili u saradnji sa Direkcijom za puteve KS.

Istaknuto je da je u prethodnom rebalansu bilo povećanja sredstava kada je u pitanju podrška privredi, te da je više od 500.000 KM isplaćeno za minimalne plate za april i maj za oko 1.300 fizičkih lica koja su imala pad prihoda veći od 40 posto, a isto toliko sredstava izdvojeno je za podsticaj poljoprivredi.

Rebalansom budžeta osigurana su i sredstva za program prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, kao i ostale vidove podrške koje je Općina i ranije izdvajala. Međutim, došlo je do umanjenja tekućih transfera u nivou od oko 15 posto, jer se jedan dio tih aktivnosti nije mogao realizirati jer škole, sporstki klubovi i neke druge institucije nisu radile u jednom periodu godine, tako da su ta sredstva usmjerena u privredu, kako bi podržli ostanak zaposlenosti na nivou na kojem je bio ili umanjili negativne posljedice koje su se odrazile na našu privredu i ekonomiju.

Na 35. sjednici Općinskog vijeća usvojena je  i odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta "Vitkovac I". Radi se o prostoru koji se nalazi od spoja LOT-a 2C kružnog toka u Briješću do iza područja IX transverzale, površine oko devet hektara, odnosno prostoru između regulacionih planova "Boljakov Potok", "Halilovići" i "Vitkovac", koji je trenutno neuređen, a ovim projektom planira se izmještanje industrije koja je ranije bila u toj zoni.

"Želimo da učestvujemo u planiranju ovog prostora i da ga infrastrukturno uredimo planski. Ono što je bitno reći je da se po prostornom planu i smernicama definiše da se ovakve zone industrije izmještaju iz urbanog dijela na rubne dijelove, a samim tim zadržavamo mogućnost planiranja kroz ovaj projekat da zadovoljimo potrebe užeg dijela naselja, Boljakov Potok, Halilovići i Briješće, a i infrastrukturne potrebe općine Novi Grad", objasnio je Alen Zorlak, pomoćnik općinskog načelnika za urbanizam stambene, imovinsko – pravne geodetske poslove i katastar nekretnina.

Usvojena je i Odluka o donošenju Plana zaštite od požara Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital