Rebalanskom Opština Sokolac povećala budžet za više od pet miliona maraka

24.10.2017. 14:09 / Izvor: SRNA
Rebalanskom Opština Sokolac povećala budžet za više od pet miliona maraka

Bjelica je rekao da će ta sredstva biti preusmjerena na određene investicije, troškove za podršku sportu, podršku projektima...

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas većinom glasova Rebalans budžeta za 2017. kojim je budžet povećan za 5.110.900 KM u odnosu na prvobitni plan za ovu godinu od 5.980.000 KM i sada iznosi 11.090.000 KM.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da se pristupilo rebalansu budžeta zbog kreditnog zaduženja od oko 4.500.000 i oko 600.000 KM potraživanja koja nisu bila naplaćena od šuma u prethodnoj godini i kamate po tom osnovu od oko 300.000 KM.

"Rebalansom budžeta sada je predviđeno oko 11 miliona KM, ali realan budžet je onaj koji smo imali na kraju prošle godine uz odstupanja oko 10 odsto. Ti prihodi su se povećali oko 600.000 u odnosu na prethodni period i tek na kraju godine ćemo vidjeti kakvo će stanje biti", rekao je Bjelica.

On je istakao da je uvažavanjem preporuka Ministarstva finansija Republike Srpske, u budžetu opštine Sokolac smanjena stavka izdvajanja za lična primanja u opštini, iako ranije nije tako planirano s obzirom da se novi Zakon o lokalnoj upravi primjenjuje tek od polovine 2019. godine.

Bjelica je rekao da će ta sredstva biti preusmjerena na određene investicije, troškove za podršku sportu, podršku projektima i za održavanju lokalne putne mreže.

Odbornici opozicionog kluba SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac imali su više primjedbi na način raspoređivanja i utroška 1.500.000 KM sredstava koja su na ime rente od prodaje šumskih drvnih sortimenata iz Šumskog gazdinstva "Romanija" uplaćena opštini Sokolac.

"Mislimo da ta sredstva nisu transparentno utrošena u odnosu na program koji je dostavljen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u kome je precizirano gdje i zašto se troše ta sredstva", rekao je odbornik SNSD-a Rade Dangubić.

On je ocijenio da se iz ponuđenog budžeta ne vidi gdje su planirana ta sredstva i kako se troše, što smatraju netransparentnim, a zbog čega nisu podržali predloženi rebalans budžeta opštine Sokolac za 2017. godinu.

Načelnik Bjelica tvrdi da ta sredstva opština Sokolac nije u potpunosti naplatila, a dio koji su dobili najvećim dijelom su dugovi iz prethodne godine.

"Ove godine se rješavaju te obaveze i iz dijela tih sredstava koje su nam dugovale `Šume Republike Srpske` mi smo morali da platimo zaostale obaveze i neizmirene obaveze iz prethodnog perioda. Kamate koje smo dobili po osnovu neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda, čisto su obrtna sredstva od 300.000 KM tako da lokalna zajednica njima raspolaže", naveo je Bjelica.

On je dodao da je da je opština Sokolac od 2012. do sada izmirlili više tri miliona kreditnih sredstava koja su podignuta u prethodnom periodu.

Odbornici opštine Sokolac usvojili su jednoglasno Izvještaj o realizaciji vaspitno-obrazovnog rada za prošlu školsku godinu Javne ustanove za predškolsko vaspitanja i obrazovanje Sokolac, Izvještaj o uspjehu učenika i vladanja na kraju školske 2016/2017. godine u Osnovnoj školi i u Srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" Sokolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital