Rebalansom proračuna SBK-a predviđeno povećanje plaća proračunskih korisnika

15.06.2018. 07:44 / Izvor: Fena
Rebalansom proračuna SBK-a predviđeno povećanje plaća proračunskih korisnika

Ovim rebalansom je, među ostalim planirano povećanje bruto plaća za više od 5.200 proračunskih korisnika.

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) utvrdila je u četvrtak prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 milijuna maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 milijuna maraka.

Ovim rebalansom je, među ostalim planirano povećanje bruto plaća za više od 5.200 proračunskih korisnika, za što je ukupno predviđeno oko 4,1 milijuna maraka dodatnih sredstava.

Ministar financija SBK-a Zoran Marković kazao je Feni kako je predviđeno povećanje osnovice za obračun plaća s 250 na 265 maraka, odnosno za šest posto, i to za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine.

Marković je, također, podsjetio kako će, temeljem potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plaća nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata ravnatelja u osnovnim s onima u srednjim školama.

Ministar smatra kako je odluka o povećanju plaća proračunskih korisnika opravdana, s obzirom na to da, kako je kazao, nisu visoka primanja državnih službenika i namještenika u SBK-u.

"Ne znam zbog čega bi ikome smetalo da dođe do ovog uvećanje plaća ukoliko se ima u vidu da uposlenik sa srednjom stručnom spremom ima osnovnu plaću nešto veću od 620 maraka", kazao je Marković.

Za financiranje troškova prijevoza učenika rebalansom je planirano 400.000 maraka više u odnosnu na prethodno razdoblje, s obzirom na izmjene Zakona kojima je određeno da plaćeni prijevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.

Rebalans proračuna, koji je utvrdila Vlada SBK-a, bit će upućen županijskoj Skupštini na potvrđivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital