Hrvatska očekuje bolje turističke rezultate u odnosu na prošlu godinu

10.09.2014. 08:34 / Izvor: Fena
Hrvatska očekuje bolje turističke rezultate u odnosu na prošlu godinu

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 5 posto više turističkih dolazaka i 2,3 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući snažnom kolovozu.

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 5 posto više turističkih dolazaka i 2,3 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući snažnom kolovozu, a do kraja godine može se očekivati rast prihoda u turizmu od 2 do 3 posto, kazao je danas hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, predstavljajući rezultate dosadašnje sezone.

"Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, kolovoz je više nego nadoknadio zaostatak te bio iznimno jak. Nastavak pozitivnog trenda očekujemo i u posezoni, jer se najave, posebno za rujan, ostvaruju prema planu", izjavio je ministar Lorencin na konferenciji za novinare u Zadru.

Na Jadranu i u Gradu Zagrebu u kolovozu je zabilježeno 3,7 milijuna turističkih dolazaka i 25 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 7 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima.

Kolovoz je svim županijama, osim Kvarnera koji je u noćenjima na razini prošle godine, donio značajan rast turističkog prometa, javile je Hina.

Bolji rezultati nego lani zabilježeni su i kumulativno, pa je od siječnja do kolovoza ostvareno 10,64 milijuna dolazaka turista ili 5 posto više te 62,1 milijuna noćenja ili 2,3 posto više, pokazuju podaci sustava turističkih zajednica.

"Svi ti podaci dokazuju da pored sunca i mora u Hrvatskoj zaživljavaju i drugi oblici turističkih proizvoda - od kulturnih i rekreacijskih do svih drugih", rekao je Lorencin, dodajući kako je zadovoljan rezultatima. Kako su najave posezone (rujan, listopad) vrlo ohrabrujuće, na razini cijele godine očekuje ponavljanje odličnih prošlogodišnjih rezultata, uz rast prihoda od 2 do 3 posto.

Ukupno je Jadran kao regija u osam mjeseci imao 4,5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja nego lani.

"Gledano po županijama, najveću stopu rasta ima Splitsko-dalmatinska županija koja se po apsolutnim brojkama nalazi na drugom mjestu, odmah iza Istre. Posebni uspjesi vezani su za austrijsko i talijansko tržište, koje se dobro oporavilo i ostvarilo rast, što je iznimno važno za sve destinacije. Također, dobar rezultat zabilježen je i sa slovenskog tržišta, koje je rastom noćenja od 2,3 posto samo potvrdilo veliko povjerenje koje ima u Hrvatsku. Trebamo ustrajati kako bismo sinergijske efekte koje Hrvatska kao turistička destinacija ima, što bolje rasprostrli po cijelom teritoriju“, kazao je Lorencin te dodao kako kontinuirani rast dolazaka dokazuje da popularnost Hrvatske kao destinacije i kao brenda u svijetu raste.

Ukupno su strani turisti u osam mjeseci ostvarili rast od 5 posto u dolascima (9,6 milijuna) i 2 posto u noćenjima (56,6 milijuna). Najveći promet ostvarili su turisti iz Njemačke, s 1,6 milijuna dolazaka (2,4 posto više) i 12,3 milijuna noćenja (0,2 posto više). Slijede turisti Slovenije, s 1,03 milijuna dolazaka (1,4 posto više) i 7 milijuna noćenja (2,3 posto više), te Austrije, s 878 tisuća dolazaka (6,4 posto više) i 5 milijuna noćenja (5 posto više).

Turistički promet domaćih turista također je bio bolji nego lani te je zabilježeno 976 tisuća dolazaka i 5,5 milijuna noćenja, što je oko 1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital