Registar cijena nepokretnosti RS evidentirao nekretnine vrijedne 440 mil. KM

19.06.2018. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Registar cijena nepokretnosti RS evidentirao nekretnine vrijedne 440 mil. KM

Po do sada obrađenim podacima u Republici Srpskoj cijena najskupljeg prometovanog stana sa dvije ostave i dvije garaže iznosila je 631.000,00 KM.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove od prošle godine, na teritoriji cijele Republike Srpske, evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Podaci evidentirani iz kupoprodajnih ugovora od 01. januara 2017. god. a koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti sada su javno dostupni, što omogućuje da svi građani putem interneta mogu da provjere po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi, te zemljište u određenom dijelu neke opštine ili nekog grada.

"Ovakakva transparentnost i dostupnost podataka omogućuje razvoj tržišta nepokretnosti i formiranje realnih cijena na osnovu zakona ponude i tražnje. Registar cijena nepokretnosti u Republici Srpskoj omoućuje  praćenje i evidentiranje kretanja cijena nepokretnosti na tržištu nepokretnosti, analiziranje tržišta nepokretnosti i izrada izvještaja o događanjima na tržištu nepokretnosti, obezbjeđivanje podataka o cijenama nepokretnosti za potrebe hipotekarnih kredita, eksproprijacije, a sve to obezbjeđuje transparentnost i razvoj tržišta nepokretnosti tj. da se cijene nepokretnosti formiraju na osnovu stvarne ponude i potražnje", kazali su za Akta.ba iz Uprave.

U Registru cijena nepokretnosti za teritoriju Republike Srpske do sada je evidentirano više od 8.600 kupoprodajnih ugovora, 13.000 nepokretnosti, približne vrijednosti 440 miliona KM.

Po do sada obrađenim podacima u Republici Srpskoj cijena najskupljeg prometovanog stana sa dvije ostave i dvije garaže iznosila je 631.000,00 KM, dok najskuplji kvadratni metar stana iznosi 4.344,44 KM.

NAJVIŠE SE KUPOVALI STANOVI

Cijena najskuplje prometovane kuće u Republici Srpskoj je 618.123,72 KM.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog prostora je 845.790,00 KM, a najskuplji kvadratni metar poslovnog prostora iznosi 6.173,65 KM.

Po broj prvih prodaja tj. kupovina nepokretnosti direktno od investitora u Republici Srpskoj, najviše su se kupovali stanovi 2076, zatim garaže njih 231 i na kraju poslovni prostori 145.

Iz Uprave navode da je tokom 2017. godine prometovano sa 15.516 kuća, stanova, poslovnih, stambeno-poslovnih, industrijskih i poljoprivrednih objekata te građevinskog, poljoprivrednog i ostalog zemljišta, kao i šuma, pašnjaka, ribnjaka i drugih nepokretnosti.

U Registru cijena nepokretnosti tokom prošle godine evidentirana su 8.844 kupoprodajna ugovora koja su bila predmet upisa vlasništva u područnim jedinicama i kancelarijama RUGIP-a.

STABILNO TRŽIŠTE NEPOKRETNOSTI

Najviše kupoprodajnih ugovora evidentirano je na području Banja Luke, a najmanje na području Krupe na Uni.

"U Registar cijena nepokretnosti uključene su sve Područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove. Na Javnom uvidu evidentirani su svi kupoprodajni ugovori za sve nepokretnosti, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i područnim kancelarijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u 2017. godini. Tu se mogu pratiti i kretanja cijena nepokretnosti na tržištu, vidjeti gdje su najskuplje kuće ili stanovi, gdje je najjeftinije zemljište i slično", rekli su iz Uprave.

Iz Uprave su kazali da se ovakav projekat do sada pokazao uspješnim. Kažu da se pozitivne strane Registra cijena nepokretnosti ogledaju u transparentnosti, što najviše utiče na stabilno tržište nepokretnosti.

Takođe podaci Registra cijena nepokretnosti sada služe za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i procjenu vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora i procijenjitelja. Kako su nam kazali podatke Registra najviše koristi Pravobranilaštvo Republike Srpske, Ministarstva, Osnovni sud, vještaci-procijenitelji, mediji ali i ostali akteri privrednog i društvenog života Republike Srpske i cijele BiH.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH je za razliku od RS tek od nedavno u funkciju stavila portal Javni uvid u Registar cijena nekretnina u FBiH, koji također treba da omogućiti  transparentan uvid u sve promete nekretnina, što će u krajnjem cilju uticati na realnije i pravednije utvrđivanje poreznih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina ali će on imati i uticaj na ujednačeniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina.

Bosna i Hercegovina se zahvaljujući ovim registrima našla u skupini evropskih zemalja koje imaju registar cijena, a konačan rezultat je masovna procjena nekretnina u BiH.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital