Rekordan proračunski višak od ujedinjenja Njemačke

24.02.2016. 13:20 / Izvor: HINA
Rekordan proračunski višak od ujedinjenja Njemačke

Njemačka je u 2015. zabilježila rekordan proračunski višak, uz "solidan i ravnomjeran" rast gospodarskih aktivnosti, objavio je u utorak državni statistički ured.

Njemačka je u 2015. zabilježila rekordan proračunski višak, uz "solidan i ravnomjeran" rast gospodarskih aktivnosti, objavio je u utorak državni statistički ured.

Ukupni proračunski višak u prošloj godini iznosio 19,4 milijarde eura, "što je u apsolutnom izrazu najviši iznos od ujedinjenja" 1990., navodi se u Destatisovom priopćenju.

Iskazan udjelom u BDP-u višak je iznosio 0,6 posto, izračunali su statističari.

U 2014. Njemačka je ostvarila višak od 8,9 milijardi eura, odnosno 0,3 posto BDP-a. Time su njemačke javne financije dvije godine zaredom zaključile u plusu.

Prema propisima eurozone članice ne smiju bilježiti manjak veći od tri posto BDP-a odnosno višak veći od šest posto BDP-a.

Destatis je ujedno potvrdio preliminarnu procjenu prema kojoj je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 0,3 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

"Ekonomsku je situaciju u Njemačkoj u 2015. obilježio solidan i ravnomjeran rast", zaključili su u statističkom uredu.

U cijeloj 2015. gospodarstvo je poraslo 1,7 posto.

"Pozitivni impulsi dolazili su u prvom redu od domaće potražnje", zaključak je Destatisa.

Javna potrošnja porasla je u četvrtom tromjesečju jedan posto dok je potrošnja kućanstava gotovo stagnirala, uz stopu rasta od 0,2 posto.

Porasla su i ulaganja, pri čemu je građevinski sektor zabilježio njihov 2,2-postotni rast na tromjesečnoj razini. Ulaganja u opremu porasla su jedan posto, ponajprije zahvaljujući javnim ulaganjima.

Vanjskotrgovinska razmjena negativno je pak utjecala na BDP u posljednjem tromjesečju, uz pad izvoza za 1,7 posto te uvoza za 0,6 posto, izračunali su statističari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital