Kapital / BH BERZE

Rekordna izdvajanja Svjetske banke u poslovnoj 2009. godini: Za gašenje krize 59 mlrd. USD

03.07.2009. 12:43 / Izvor: Fena

Svjetska banka je objavila da je u fiskalnoj 2009. godini izdvojila rekordnih 58,8 milijardi dolara u sklopu programa pomoći zemljama da prebrode globalnu ekonomsku krizu.

U fiskalnoj 2009. godini koja je završila 30. juna Svjetska banka je izdvojila 54 odsto više novca nego godinu ranije, što je rekordno visok iznos za tu globalnu razvojnu instituciju.

"Zahtjevi upućeni Svjetskoj banci radi dobijanja pomoći u ovoj godini su oštro porasli. Očekujemo da će se to nastaviti i u 2010. godini, s obzirom na neizvjesnu brzinu oporavka", rekao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

On je rekao da uprkos tome milioni ljudi i dalje pate i da Svjetska banka i druge finansijske institucije moraju nastaviti da pomažu zemljama da podmire prioritetne troškove, uključujući izdvajanja za osnovnu infrastrukturu, ulaganja u ljudski kapital, te mreže socijalne zaštite.

"U protivnom bismo ugrozili teško ostvarene dobitke od proteklih godina u borbi protiv siromaštva", dodao je Zelik.

Svjetska banka je u 2009. godini podržala 767 projekata usmjerenih na podsticaj privrednog rasta, suzbijanje siromaštva i pomoć privatnom sektoru. Izdvojila je 20,7 milijardi dolara za finansiranje gradnje infrastrukture, koja je ključni sektor za brzi oporavak od krize i stvaranje novih radnih mjesta. Pomoć za programe socijalne zaštite iznosila je 4,5 milijardi dolara.

Kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da lakše prebrode globalnu ekonomsku krizu Svjetska banka je predložila formiranje takozvanog fonda za ranjivost, u koji bi svaka razvijena zemlja trebalo da izdvaja 0,7 odsto novca iz svog paketa mjera za podsticaj ekonomije. Reakcija na taj prijedlog bila je veoma dobra i od donatora je prikupljeno ukupno 6,8 milijardi dolara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital