Kapital / IZVJEŠTAJI

Rekordno niska cijena piletine u BiH

20.07.2020. 10:09 / Izvor: RTRS

Pandemija virusa korona negativno se odrazila i na proizvodnju pilećeg mesa. I pored rekordno niske cijene, zbog smanjene potrošnje, skladišta pilećeg mesa su puna.

U klaonici Perutnine, u Poveliču kod Srpca su u dilemi – da li smanjiti otkup od preko 100 kooperanata ili sniziti otkupnu cijenu.

"Ne znamo do kada ćemo organizovati proizvodnju i do kada ima smisla raditi jer ovo što se dešava u posljednja tri mjeseca je na nezapamćenom cjenovnom minimumu u zadnjih 10 godina", rekao je Velibor Popović, direktor Klaonice peradi Perutnina-S Povelič.

Zbog mogućnosti da bude redukovan otkup, zabrinut je i farmer Đuro Cvijić iz Kladara.

"Ako dođe do smanjenja proizvodnje, automatski ćemo i mi imati gubitke jer se nalazimo u jednom lancu proizvodnje gdje mi ne možemo biti samostalni već zavisimo i od drugih kooperanata. Voljeli bismo da Vlada ima sluha i želje da pomogne nama peradarskim proizvođačima", kaže Cvijić.

Poslovna zajednica živinara Republike Srpske pomoć će zatražiti od nadležnih republičkih i institucija na nivou BiH.

"Da bismo očuvali posao moramo da saniramo gubitke. Apelujemo našem resornom ministarstvu da izvrši pritisak na Ministarstvo spoljne trgovine BiH da se razmisli o sezonskoj zabrani uvoza određenih artikala koji opterećuju tržište Srpske i BiH", naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Poslovne zajednice živinara Republike Srpske.

Osim resornom ministarstvu u Savjetu ministara, poslovna zajednica živinara uputiće zahtjev i Ministarstvu poljoprivrede za izmjenu Pravilnika o raspodjeli podsticaja, koje bi omogućile veće podsticaje za proizvedene brojlere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital