Revizori: Opštini Sokolac mišljenje "bez skretanja pažnje"

28.01.2016. 14:11 / Izvor: Akta.ba
Revizori: Opštini Sokolac mišljenje 'bez skretanja pažnje'

U Izvještaju  je između ostalog navedeno, da je Opština Sokolac od ukupno 12 preporuka koje su date za 2012. godinu sprovela sedam preporuka, a pet preporuka je djelimično sprovedeno.

Opština Sokolac  je dobila mišljenje "bez skretanja pažnje", Glavne službe za reviziju Republike Srpske za 2014. godinu. U Izvještaju  je između ostalog navedeno, da je Opština Sokolac od ukupno 12 preporuka koje su date za 2012. godinu sprovela sedam preporuka, a pet preporuka je djelimično sprovedeno.

Inače, Glavna služba za reviziju je u  periodu od 1. septembra 2014. do 31. avgusta 2015. godine izvršila 67 finansijskih revizija i to: kod direktnih budžetskih korisnika 38, fondova socijalne sigurnosti 4, jedinica lokalne samouprave 13, javnih preduzeća 11 i finansijska revizija jednog međunarodnog projekta.

Na osnovu izvršenih revizija pozitivno mišljenje za finansijske izvještaje dato je za 23 revidovana subjekta (34,33%), mišljenje sa rezervom za 31 subjekta, (46,27%), a negativno mišljenje za 13 subjekata revizije (19,40%), mišljenje za usklađenost: pozitivno mišljenje za 19 subjekata (28,36%), mišljenje sa rezervom za 35 subjekata (52,24%), negativno mišljenje za 13 subjekata revizije (19,40%).

Skretanje pažnje na određena pitanja izvršeno je uz mišljenje o finansijskim izvještajima za ukupno 19 subjekata, od čega 8 puta uz pozitivno mišljenje i uz 11 puta uz mišljenja sa rezervom.

Skretanje pažnje na određena pitanja u skladu sa ISSAI smjernicama 1706 i 4200 izvršeno je uz mišljenje o usklađenosti za ukupno 27 subjekata, od čega 10 puta uz pozitivno mišljenje i 17 puta uz mišljenje sa rezervom.

"Mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje i usklađenost za jedinice lokalne samouprave (opštine: Mrkonjić Grad, Donji Žabar, Jezero i Petrovac) uslovljeno je sledećim: nepravilnim evidencijama podataka iz jedinstvene evidencije o prijavljenim i uplaćenim porezima i s tim u vezi nepravilno iskazanim  poreskim potraživanjima kod opština Mrkonjić Grad, Jezero i Petrovac; nepravilnim klasifikacijama prihoda i rashoda po raznim osnovama, te stalne imovine i obaveza po ročnosti kod svih opština kojima je dato mišljenje sa rezervom, više iskazanim kratkoročnim potraživanjima zbog toga što nije vršena procjena naplativosti potraživanja starijih od godinu dana, kod opštine Donji Žabar i manje iskazanim potraživanjima po osnovu vlastitih prihoda, kod opštine Mrkonjić Grad; nije procijenjeno i evidentirano svo zemljište koje je u vlasništvu svih navedenih opština, a opštine Petrovac i Donji Žabar nisu evidentiralen svu vrijednost pripadajuće putne infrastrukture", mišljenje je revizora.

Revizori navode da su kod opštine Petrovaciskazana sredstava u pripremi za stalna sredstva koja su u funkciji (1,61 milion KM) i nije obračunata amortizacija na objektivno aktiviranu imovinu; zbog pogrešnih klasifikacija trajni izvori sredstava su više iskazani, a finansijski rezultat ranijih godina manje za 1,69 miliona KM.

Također, navode kako se stvaraju obaveze iznad budžetom odobrenih sredstava kod opština: Donji Žabar i Jezero, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske.

"Izvršene procedure nabavki nisu bile u potpunosti usklađene sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kod svih navedenih opština kojima je dato mišljenje sa rezervom."

Glavna služba za reviziju je kako se navodi u Izvještaju u skladu sa Planom revizijskih aktivnosti za 2015. godinu, u revizijskom ciklusu od 01.01-31.08.2015. godine, izvršila ukupno 49 revizija. Revizija je izvršena u 37 revizija finansijskih revizija kod direktnih budžetskih korisnika, četiri revizije kod fondova socijalne sigurnosti, finansijsku reviziju jednog međunarodnog projekta, šest revizija kod jedinica lokalne samouprave i reviziju Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za Potitivno mišljenje za finansijske izvještaje dobila su 23 subjekta, mišljenje sa rezervom za 22 subjekta i negativno mišljenje za četiri subjekta revizije, mišljenje za usklađenost poslovanja: pozitivno mišljenje za 17 subjekata, mišljenje sa rezervom za 28 subjekata revizije i negativno mišljenje za četir subjekta revizije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital