Revizori utvrdili nepravilnosti prilikom nabavke službenih vozila

20.08.2018. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Revizori utvrdili nepravilnosti prilikom nabavke službenih vozila

Ured za reviziju institucija u FBiH je Službi za zajedničke poslove institucija FBiH dao mišljenje s rezervom.

Ured za reviziju institucija u FBiH je Službi za zajedničke poslove institucija FBiH dao mišljenje s rezervom.

Rezizori su naveli kako ova institucija godišnji popis sredstava i obveza, nije izvršila u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH, Pravilniku o knjigovodstvu proračuna u FBiH.

Navode kao i za ulaganja u zgradu Geodetskog zavoda BiH, Salu u zgradi Parlamenta FBiH, Dom odmora Trpanj i Vilu Braun u Sarajevu, nisu sačinjeni adekvatni dokumenti o reguliranju međusobnih prava i obveza sa vlasnicima nekretnina u čiju se imovinu ulagalo.

Revizori su u postipcima javnih nabavki utvrdili nedosljednosti, propuste i nepravilnosti.

Naime, Odlukom Vlade FBiH od 23.02.2017. godine odobrena je Službi zajednička nabava 10 službenih putničkih automobila za potrebe Generalnog tajništva Vlade FBiH, Ureda dopredsjednice FBiH i osam federalnih ministarstava. Sukladno Zakonu o javnim nabavama i Uredbi o uvjetima i načinu korištenja i nabavi službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH, direktor Službe je 07.03.2017. godine donio Odluku o pokretanju otvorenog postupka nabave roba procijenjene vrijednosti od 638.800 KM. Predmet nabave su dva službena putnička automobila više srednje klase i osam službenih putničkih automobila srednje klase. Obavještenje o nabavi je objavljeno 23.03.2017. godine, tendersku dokumentaciju je preuzelo 18 zainteresiranih ponuditelja, a nakon ispravke tenderske dokumentacije istu je preuzelo 10 zainteresiranih ponuditelja.

Ispravka tenderske dokumentacije za LOT 1 – (službeni putnički automobil više srednje klase, jačine pogonskog agregata minimalno 175 KW – 1 kom) se odnosila na zapreminu pogonskog agregata (umjesto minimalno 2.960 ccm ispravljeno na minimalno 1.960 ccm) i na integriranu memoriju kod tvorničkog radio uređaja (umjesto minimalno 65 GB ispravljeno na minimalno 64 GB).

Na sva tri LOT-a dostavljena je po jedna ponuda istog ponuditelja (Porsche BH d.o.o. Sarajevo) koje su ispunjavale uvjete tražene tenderskom dokumentacijom. Tehničkim specifikacijama predmeta nabave dane su minimalne ili maksimalne tehničke karakteristike vozila, koje trebaju biti ponuđene (dužina vozila, jačina i zapremina pogonskog agregata, vrsta mjenjača i broj stupnjeva prijenosa, pogon na prednje i zadnje točkove 4x4, zapremina prtljažnika i sl.), što nije sukladno sa Zakonom o javnim nabavama, obzirom da prilikom pripreme tenderske dokumentacije ugovorni organ dužan je poštovati principe jednakog tretmana i ne diskriminacije kandidata/ponuditelja, kao i da se u tehničkoj specifikaciji ne može ograničiti na određenog proizvođača ili tip proizvoda ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi.

Nabavljena vozila odgovaraju traženim minimalnim ili maksimalnim tehničkim karakteristikama, te posjeduju traženu opremu vozila. Ukupna vrijednost nabavljenih vozila sa PDV-om je iznosila 699.587 KM, a odnosi se na Passat B8 2.0 Bi-TDI SCR 4MO BMT DSG u vrijednosti 89.739 KM, Audi A6 3.0 TDI quattro u vrijednosti 89.900 KM i osam automobila Passat 2.0 TDI CSR 4MO u ukupnom iznosu od 519.948 KM. U odnosu na procijenjenu vrijednost nabave, nabavljeni su službeni putnički automobili u većoj vrijednosti za 60.787 KM.

Zbog naprijed navedenog Revizori smatraju da prilikom pripreme tenderske dokumentacije nije poštovan princip jednakog tretmana i ne diskriminacije potencijalnih ponuditelja.

Također, Odlukom Vlade FBiH od 19.10.2017. godine odobrena je Službi zajednička nabava 11 službenih putničkih automobila i to devet vozila za potrebe Porezne uprave FBiH i dva vozila za potrebe Službe.

Sukladno Zakonu o javnim nabavama i Uredbi o uvjetima i načinu korištenja i nabavi službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH, direktor Službe je 24.10.2017. godine donio Odluku o pokretanju otvorenog postupka nabave roba procijenjene vrijednosti od 288.870 KM. Predmet nabave su dva službena putnička automobila srednje klase i devet službenih putničkih automobila niže srednje klase. Obavještenje o nabavi je objavljeno 26.10.2017. godine, tendersku dokumentaciju je preuzelo 19 zainteresiranih ponuditelja. Na oba LOT-a dostavljena je po jedna ponuda istog ponuditelja (Porsche BH d.o.o. Sarajevo) koje su ispunjavale uvjete tražene tenderskom dokumentacijom. Tehničkim specifikacijama predmeta nabave dane su minimalne tehničke karakteristike vozila, koje trebaju biti ponuđene (dužina vozila, snaga i zapremina motora, međuosovinski razmak, vrsta mjenjača i broj stupnjeva prijenosa, zapremina prtljažnika i sl.), što nije sukladno sa Zakonom o javnim nabavama, obzirom da prilikom pripreme tenderske dokumentacije ugovorni organ dužan je poštovati principe jednakog tretmana i ne diskriminacije kandidata/ponuditelja, kao i da se u tehničkoj specifikaciji ne može ograničiti na određenog proizvođača ili tip proizvoda ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi.

Nabavljena vozila odgovaraju traženim minimalnim tehničkim karakteristikama, te posjeduju traženu opremu vozila. Ukupna vrijednost nabavljenih vozila sa PDV-om je iznosila 337.876 KM, a odnosi se na devet vozila Škoda Rapid Ambition 1,6 TDI u vrijednosti 257.976 KM i dva vozila Škoda Octavia Style 2.0 TDI u vrijednosti 79.900 KM. U odnosu na procijenjenu vrijednost nabave, nabavljeni su službeni putnički automobili u većoj vrijednosti za 49.006 KM.

Zbog naprijed navedenog Revizori smatraju da prilikom pripreme tenderske dokumentacije nije poštovan princip jednakog tretmana i ne diskriminacije potencijalnih ponuditelja.

Revizori su Službi za zajedničke poslove institucija FBiH dali i preporuku da postupke javnih nabava trebaju provoditi sukladno Zakonu o javnim nabavama u dijelu poštivanja principa jednakog tretmana i ne diskriminacije potencijalnih ponuditelja i provođenja odgovarajućih postupaka javne nabave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital